3. Sju grundprinciper för att bli en långsiktig börsvinnare

| June 3, 2013 | 0 Comments

Oavsett om man väljer att investera i indexfonder, aktivt förvaltade fonder, investmentbolag eller enskilda aktier finns en rad övriga faktorer att ha i åtanke för att lyckas förmera pengarna på bästa möjliga sätt på lite längre sikt. Låt oss kika närmare på några av de mer allmänna principer som man bör tänka på om man vill ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för ett långsiktigt gynnsamt sparande.

Diversifiering. Förenklat uttryckt innebär teorin bakom diversifiering att en blandning av volatila, okorrelerade aktier resulterar i en portfölj med lägre volatilitet (risk) och potential till högre avkastning. Översatt på ren svenska får du en bättre avkastning till en lägre risk utan att göra avkall på något annat om du skapar en diversifierad portfölj med minst 8 aktier i. Det är i princip den enda gratislunchen som finansmarknaden erbjuder och för den absoluta majoriteten av oss är det en självklarhet att tacka och ta emot denna möjlighet.

Allokering. Det enskilt viktigaste beslutet en investerare tar är hur han/hon väljer att allokera sitt kapital mellan olika tillgångsslag. Genom att svara på de två frågorna “vilka tillgångsklasser vill jag investera i” och “hur stor procentuell andel av respektive tillgång vill jag äga”, bör investeraren försöka sträva efter att skapa den “effektiva portföljen” som ger bästa möjliga avkastning till minsta möjliga risk. Studier visar att avkastningen i din portfölj till 93,6 % bestäms av hur fördelningen mellan aktier, räntepapper och reda pengar ser ut, snarare än vilka enskilda aktier du väljer att äga. Generellt sett vill man äga en högre andel aktier ju yngre man är och ju lägre ned börsen har fallit, medan man vill skifta över mot mer räntebärande ju äldre man är eller ju högre börsen har stigit.

Rebalansering. Periodisk rebalansering innebär att man med jämna mellanrum ser över allokeringen mellan tillgångarna i sin portfölj och återställer dessa till ett i förväg bestämt värde. Om man exempelvis önskar ha en portfölj bestående av 60 % aktier och 40 % räntebärande tillgångar kan en börsuppgång innebära att aktieandelen går upp och man tvingas då i samband med en rebalansering att sälja aktier och köpa räntebärande. på motsvarande sätt leder ett börsfall till att man vid nästa rebalansering tvingas köpa aktier och sälja räntebärande tillgångar. Som du märker köper man när aktier är billiga(re) och säljer nära aktier är dyra(re) vilket ofta är svårt att göra rent emotionellt om det inte vore för de i förväg fastställda regler som ställs upp i samband med att man skapar grundstrukturen för den periodvisa rebalanseringen. Hur ofta man väljer att rebalansera är beroende av vilken strategi man har, men generellt sett är det vanligt att rebalansera månadsvis, kvartalsvis eller halvårsvis.

Snitta ned dig. Att undvika att snitta ned sig brukar vara en av de gyllene reglerna för den som handlar aktivt på finansmarknaden. Men när det gäller långsiktigt sparande i aktiehandel gäller precis motsatsen. Principen om “dollar cost averaging” utgör en av de främsta allierade som en långsiktig aktiesparare har att tillgå. I korthet går denna princip ut på att man avsätter en viss i förväg förutbestämd summa till att med periodiska intervall köpa aktier och fonder för. Exempelvis kanske man har möjlighet att lägga undan en del av sin lön och man kanske bestämmer sig för att köpa aktier för 5000 kronor varje månad. Om börsen går ned kraftigt fortsätter man bara att köpa varje månad och detta resulterar i att man får mer för sina 5000 kronor när börsen varit billig. detta kallas för “dollar cost averaging”, och leder till att kasten i utvecklingen för ditt sparande jämnas ut något, samt att man tvingas till att köpa oavsett hur bra eller dåligt marknaden går för tillfället. Notera att denna process med fördel kan automatiseras helt eller delvis! Passa också gärna på att nyttja överlikviditet som du byggt upp över tiden till att köpa kvalitetsbolag eller aktiefonder i samband med finansiella kriser och börsras. Då är det rea på andelar i alla typer av bolag, även kvalitetsbolag. Försök att köpa när kurserna i dessa kvalitetsbolag befinner sig 30 till 60% ned från sina tidigare toppnivåer och vänta på att paniken efterhand skall övergå i besinning, och några år senare i eufori.

Var långsiktig. Om du bestämt dig för att vara en långsiktig sparare på börsen, så försök att följa den inslagna vägen i så stor utsträckning som möjligt. Undvik att låta dig påverkas av yttre faktorer. Ge inte efter för känslomässiga impulser. Se ditt sparande mer som att du är andelsägare i en rad kvalitetsbolag, snarare än att du äger värdepapper som du spekulerar i. På lång sikt hoppas du helt enkelt att de bolag som uppvisat kvalitet historiskt fortsätter att vara välskötta och fortsätter att leverera en bra lönsamhet till sina andelsägare. För dig utgör aktiemarknaden enbart ett bra skyltfönster, eller ett smörgåsbord, av intressanta placeringsobjekt. Det är upp till dig att välja ut fina bolag som du vill äga en del av, helst för all framtid. “Our favourite holding period is forever”,  som Warren Buffet brukar säga. Ett annat klassiskt citat från Warren Buffet som belyser detta är: ” I never attempt to make money on the stock market. I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years.”

Kostnader. Den som vill bli lyckosam i sina investeringar måste bli duktig på att minimera sina kostnader. Precis som vid varje typ av affärsverksamhet gäller det att få ut mesta möjliga effekt av varje investerad krona. Det är viktigt att undvika för höga kostnader eftersom de kumulativa effekterna av extrakostnader blir oerhört stora över längre tidsperioder. Dessutom finns det ingen anledning att betala mer för något än vad det är värt. Det finns en mängd sätt att minimera sina kostnader i finansbranschen och vi har inte tid att gå igenom alla här men bland det viktigaste att ha koll på är att undvika alla typer av dolda kostnader. Dolda kostnader återfinns i de flesta typer av avancerade upplägg såsom strukturerade produkter. Undvik också att överlåta valutaväxling till din mäklarfirma i så stor utsträckning som möjligt. Finansbranschen älskar att lägga på dolda avgifter vid valutaväxling eftersom kunden även där är i ett kraftigt informationsunderläge. Detta gäller såväl traditionella banker som nätmäklare. Försök alltid förhandla ned dina kostnader såsom courtage och dylikt. Överväg om du för en del av dina investeringar skall använda dig av Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring för att minimera dina skattekostnader. Varje sparad krona blir värd så mycket mer för den långsiktiga investeraren.

Gör det själv. När det gäller långsiktiga investeringar för den enskilde småspararen gäller i allmänhet att “själv är bäste dräng”. Faktum är att jag har svårt att se fördelarna för de allra flesta marknadsaktörer att betala fullt “bankpris” för sina affärer. De svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet har mycket konkurrenskraftiga villkor för den som önskar handla aktier och för de allra flesta tycker jag att de utgör ett bättre alternativ än någon av de fyra svenska storbankerna. Den finns en pågående trend där även fler och fler förmögna privatpersoner och företagare flyttar hela eller delar av sitt sparande från bankernas “private banking”-divisioner till nätmäklarnas motsvarigheter. Varför betala 0,30% i courtage när man kan göra samma affär själv för en tiondel av priset? Det är en högst berättigad fråga som alltfler börjar ställa sig. Dessutom erbjuder nätmäklarna en rad andra kostnadsbesparingar i relation med storbankerna. Notera dock att även nätmäklarna är vinstdrivande företag och att detta givetvis medför att även “solen har sina fläckar”. Precis som storbankerna tenderar nätmäklare att lyfta fram produkter där de själva tjänar mer pengar, även om de inte gör det lika skamlöst som de fyra svenska storbankerna. Nätmäklarna har ett mer begränsat fondutbud än storbankerna och tar också ut en avgift vid både köp och sälj (0,25% per sida) av fonder noterade i utländsk valuta. Denna avgift återfinns ej hos storbankerna. Undvik också att överlåta valutaväxling vid affärer i utländska aktier till din nätmäklare, eftersom de ofta är precis lika onödigt dyra i detta hänseende som ditt lokala bankkontor.  Bortsett från dessa små skavanker är nätmäklarna Avanza och Nordnet fantastiska affärspartners för den enskilde småsparare som vill bygga upp sitt eget sparande, och de är ur detta hänseende vida överlägsna storbankerna.

Notera att den metod som beskrivs här sannolikt gör dig förmögen över en längre tidsperiod, men om du vill uppnå verklig rikedom behöver du antingen få ännu bättre avkastning än vad denna metod ger, eller komplettera denna strategi med ytterligare intäktsströmmar, exempelvis genom att starta ett eget bolag. Men för dig som vill bygga upp en smärre förmögenhet, åtnjuta de fördelar som en stabil ekonomi kan erbjuda, och är beredd att “offra” en del tid och bekvämligheter idag för att uppnå ekonomisk frihet längre fram är denna metod både beprövad och synnerligen effektiv.

För trots att haren är snabb och lättrörlig så är det ofta sköldpaddans enträgna beslutsamhet som vinner i längden.

Åtminstone är det så när det gäller långsiktigt sparande…

Category: Börs, investerare, Pengar, Populär privatekonomi, Portföljteori, privatekonomi