Del 4: Möt Tom Barton – en sann mästare med 50 år av tradingerfarenhet i bagaget!

| April 2, 2013 | 0 Comments

För ungefär tre år sedan blev jag rekommenderad en blogg av en tradingkollega och vän. Jag förstod ganska omgående att den som stod bakom bloggen var såväl erfaren som mycket skicklig. Det visade sig att skribenten, Tom Barton, var en före detta ”floor trader” eller ”local” från LIFFE som övergått till att handla elektroniskt, därav det fyndiga namnet på bloggen: ”Electronic Local”.

Att kalla Tom Barton för erfaren är en underdrift!

Som trader har han försörjt sig på sin handel i snart 50 år. I en värld i ständig förändring har han lyckats anpassa sig, överleva och blomstra under en rad olika finansiella tidsåldrar. Han var framgångsrik på börsgolvet, han förblev lönsam när han började handla elektroniskt, och han har under senare år också utvecklat ett ”algo”-system som är kontinuerligt lönsamt.

I en värld full av självutnämnda experter och posörer är Tom Barton det närmaste man kan komma en sann mästare! Han är äkta! Och när jag, Tony Ugrina, skulle kontakta potentiella intervjuoffer inför Tradingportalens resa till London utgjorde han ett självklart val.

Inför mötet med Tom Barton, på trevliga Starbucks Coffeehouse, King´s Road, Chelsea
Inför mötet med Tom Barton, på trevliga Starbucks Coffeehouse, King´s Road, Chelsea

Vi träffar Tom Barton (aka Electronic Local) på trevliga Starbucks i Chelsea. Resultatet blir en påtagligt lång intervju som vid det efterföljande redigeringsarbetet måste kortas ned mer än en gång. Det går inte att ta miste på den passion Tom har för trading, jag själv är oförmögen att inte dras med av hans fängslande anekdoter och ”krigshistorier” från golvet, och varje svar han förser mig med leder ofrånkomligt till ett antal följdfrågor.

Som person framstår han som utomordentligt sympatisk, kompetent, ödmjuk och snabbtänkt. Han svarar på mina frågor snabbt, mycket exakt och i bestämt tonläge, och jag föreställer mig mer än en gång under samtalet hur han agerade på börsgolvet.

Häng med på en intervju där vi försöker kondensera 5 decenniers erfarenhet av trading till en lektion i vad man skall göra för att vinna, hur man skall undvika att förlora, och vad som krävs för att lyckas i en värld där många känner sig kallade men endast ett fåtal är utvalda.

Häng med och möt en sann mästare…

Tradingportalen besöker London:

  • Del 1: Tradingportalen besöker London…
  • Del 2: En titt bakom kulisserna på Londons hemlighetsfulla Trading-arkader…
  • Del 3: Möt Lex van Dam – mannen bakom ”Million Dollar Traders”…
  • Del 4: Möt Tom Barton – en sann mästare med 50 år av tradingerfarenhet i bagaget!
  • Del 5: Möt “Steve” – en Daytrader med färre än femton förlustdagar per år…

Kan Du berätta för oss hur det kom sig att Du valde att jobba med de finansiella marknaderna?

Jag började handla aktivt I samband med att jag pluggade juridik på universitetet. Min första affär gjorde jag i en Australiensisk båttillverkare som hette ”Brooker”. Jag minns att jag köpte 100 eller 200 aktier för 1,20 som jag senare sålde för 1,40 eller 1,50. Jag fick blodad tand och från den dagen var jag fast.

Eftersom affären gick så bra tänkte jag för mig själv; ”Det här var riktigt lätt!”. [Skratt]

Det brukar vanligtvis vara ett dåligt sätt att starta sin karriär som marknadsaktör, genom att plocka upp lite enkla pengar?

"Det gick fram och tillbaka tills jag slutligen lärde mig hur jag skulle agera, och då började jag vinna regelbundet."
“Det gick fram och tillbaka tills jag slutligen lärde mig hur jag skulle agera, och då började jag vinna regelbundet.”

Ja, och det var det även för mig. Det är den absolut sämsta starten man kan få. Men jag förlorade å andra sidan en hel del pengar under de kommande åren. Man måste ta en del svidande förluster i det här yrket innan man har ”betalat klart för sin utbildning”.

Det hör till spelet att man förlorar. Under många år var det en cykel. Jag förlorade, och sedan vann jag. Sedan förlorade jag igen, och så började jag återigen vinna. Det gick fram och tillbaka tills jag slutligen lärde mig hur jag skulle agera, och då började jag vinna regelbundet.

Jag har också en bakgrund inom IT, och eftersom jag förstod datorer så gick jag med i en grupp som kallades CompuTrac redan 1979. Gruppen grundades av en kille som hette Tim Slater och det var en av de allra första grupperna för teknisk analys.

Det var där jag lärde mig grunderna i teknisk analys.

Några år senare, 1982, flyttade jag till London från Australien. Anledningen till flytten var att det var tröttsamt för mig att handla på udda tider. De marknader som gick att handla aktivt vid den här tiden var de amerikanska. Det funkade inte i längden att sitta uppe hela nätterna i Australien för att handla USA, så jag flyttade till London istället. Därifrån fortsatte jag initialt att handla S&P 500-terminen, som var värd 250 dollar per punkt.

Man försökte få med sig en vinst motsvarande 2-3 punkter, som vid den tiden ansågs vara en bra rörelse.

Hur såg fortsättningen ut på Din London-vistelse?

Jag gick ner till golvet [börsgolvet LIFFE] en dag för att kolla hur marknadsplatsen fungerade vid öppningsförfarandet. Det var påtagligt tomt, och jag sade till mig själv: ”Det finns inte en chans att det här kommer att fungera”. Det kändes som om de helt enkelt inte visste vad de höll på med. Och det gjorde de inte heller, skulle det visa sig. Jag beslutade mig för att fortsätta handla hemifrån istället.

1985 eller 1986 läste jag en stor artikel i London Times om en kille som hette David Kyte. Han var en ”local” [golvhandlare som handlar för egen räkning] på LIFFE och artikeln beskrev hur framgångsrik han var. Det gjorde mig nyfiken, så jag bestämde mig för att gå ned till golvet ytterligare en gång för att bilda mig en egen uppfattning.

Allt var annorlunda!

LIFFE hade skickat över en grupp till Chicago med uppdraget att lära sig hur de framgångsrika amerikanska börsgolven fungerade. Resultatet blev att man ändrade de brittiska reglerna och man ändrade också en lång rad andra detaljer till det bättre.

Jag bestämde mig för att bli en ”local” [motsvarighet till dagens daytrader].

Jag höll på att handla för egen räkning, som en ”local” fram tills 1991. Sedan bestämde jag mig för att ”flytta en trappa upp” [börja handla elektroniskt]. I samma ögonblick som tyskarna lanserade Eurex förstod jag att de skulle ”erövra världen” och att Londons dagar var räknade. Jag framförde mina åsikter, och jag förespråkade förändringar, men till ingen nytta. Det ironiska är att LIFFE faktiskt hade det allra första elektroniska handlarsystemet. Men de bestämde sig för att bara använda det efter att golvhandeln stängde varje dag.

Så LIFFE tog aldrig chansen, de satsade inte tillräckligt på den elektroniska handeln?

Nej, det gjorde de inte!

Och faktum är att de vid det laget antagligen hade den bästa tekniken för elektronisk handel. Det var ett suveränt system. Problemet var att alla medlemmar tjänade sina pengar på att handla från golvet. Historiskt sett hade en stor del av aktörerna på golvet tjänat sina pengar genom att ”fronta” alla kundordrar [frontrunning innebär att golvaktören exekverar sin egen order innan kundens order läggs och därmed drar nytta av sin position i orderflödet för egen vinning]. Det gällde inte bara London, det var en utbredd företeelse i Chicago med. Orsaken till att det var så populärt är att när man ägnade sig år ”frontrunning” tog man ingen risk [golvaktören hade alltid en kundorder i ”ryggen” att luta sig mot].

Eftersom det här var så pass utbrett och så pass lönsamt som det var, var det kanske ingen större överraskning att de flesta av golvhandlarna ville upprätthålla status quo. När sedan regelverket förändrades och allting annat förändrades var de flesta redan mycket rika.

Det finns flera olika typer av aktörer på börsgolvet. Vad bedrev Du för typ av verksamhet på golvet?

Jag hade två olika medlemskap. Jag var berättigad att handla terminer och jag var också berättigad att agera market maker i optionsmarknaden. Jag hade också två heltidsanställda handlare som agerade för min räkning. En var britt och den andre var holländare. Där hade vi riktigt roliga tider under några år. Det var särskilt lönsamt när Berlinmuren föll. Då fanns det en väldig massa möjligheter att tjäna bra med pengar under en period.

Handlade Du enbart för egen räkning eller agerade Du också någon gång som mäklare?

Jag agerade bara för egen räkning, jag mäklade aldrig. I optioner agerade jag market maker och i terminsmarknaden var jag en traditionell positionstagare [”directional trader” innebär att man försöker ta rygg på marknadens riktning]. I båda de roller jag hade tillförde jag välbehövlig likviditet till marknaden. Det var fantastiska tider. Det kom ett 50-60-tal amerikanska traders från golven i Chicago till London för att handla hos oss eftersom det var så lönsamma förhållanden. Men i samband med att de allra sista amerikanerna kom över hade en stor del av guldruschen redan passerat, och det var återigen svårare att tjäna pengar.

Vid det laget hade redan Eurex startat sin verksamhet och allting höll på att förändras. Kostnaden för att bedriva handel på LIFFE var betydligt högre än vad den var på Eurex. Eftersom det bara kostade en bråkdel att handla på Eurex tog de snart över handeln i Bund-kontraktet [tyskt räntekontrakt som än idag är en av världens mest handlade ränteterminer], och det var förödande för London eftersom Bund-kontraktet länge varit ett av de mest lönsamma affärsområdena på LIFFE.

De övriga kontrakten, såsom Gilt-kontraktet och Short Sterling-kontraktet, hade helt enkelt inte tillräckliga volymer för att verksamheten skulle gå runt på det.

Det tog ett tag för Dig att bli framgångsrik marknadsaktör. Finns det någon särskild händelse som bidrog till att det började gå bättre? Hade Du möjligtvis någon mentor?

Nej jag hade inga mentorer. Och det var också en av de stora svårigheterna på den tiden. Idag kan man hitta mentorer och lära sig saker via internet. Min blogg är ett exempel. Jag får fortfarande e-mail från personer som läst min blogg, anammat mina metoder och utvecklats till kontinuerligt lönsamma marknadsaktörer över tiden. Bloggen startade i samband med att jag skulle lära min dotter Kiki att handla. Det fanns egentligen inga andra planer kring den. Men efterhand fick den ett eget liv och växte sig stor.

Jag blev väldigt förvånad.

Min andra dotter höll i samband med detta på att lämna sitt dåvarande arbete och ville starta någon form av verksamhet med mig. Jag hjälpte henne genom att starta ett bolag och hon började sälja en kurs baserad på mitt sätt att handla. Jag fortsatte att skriva om min metod helt gratis på bloggen, men det fanns en grupp människor som ville gå kursen ändå. Jag tyckte det var väldigt roligt för jag fick då en möjlighet att interagera med andra människor. När man skriver en blogg kan det ibland kännas som om att sitta i ett mörkt rum utan någon egentlig kontakt med sin omvärld. Ibland får man några enstaka kommentarer och ibland kontaktar någon Dig för att tacka för hjälpen, men mycket mer än så blir det aldrig.

Jag startade också nyligen en optionsblogg. Orsaken till att jag börjat handla mer optioner än tidigare är helt enkelt att jag blivit äldre, jag är 66 år gammal. Jag behöver ta det lite lugnare emellanåt. Jag daytradar fortfarande varje morgon.

I morse var jag klar med min handel 10.30. [Vårt möte sker 11.00 på Starbucks i Chelsea].

Vilket kontrakt handlade Du idag?

Jag handlade [tyska] DAX-terminen. Den RÖR SIG! [Skratt] Skämt åsido så har förlorade jag en hel del pengar i DAX-terminen initialt.

Det kostade mig en hel del pengar att lära mig att handla den.

Det är ett av de svåraste och mest krävande kontrakten att handla.

Det är DET svåraste instrumentet!

Det finns inget annat som kommer i närheten!

Och när ”The Flipper” [Paul Rotter- en legendarisk marknadsaktör som påverkade pyskologin i orderbokeni tyska index- och ränteterminer genom att lägga upp stora ordrar på ena sidan för att sedan ”flippa” sin order till den andra sidan] handlade DAX-terminen var det ännu svårare. Han gjorde verkligen livet svårt för oss andra. Men jag tror inte att han handlar DAX-terminen längre.

Hur har det gått för Kiki, Din dotter som Du lärde att handla? Tjänar hon pengar på sin handel, och har hon blivit biten av trading?

Det har gått väldigt bra för henne.

Men hon älskar inte att handla. Hon handlar för att tjäna pengar, snarare än att hon har någon passion för det. Hon har så många andra intressen i sitt liv, bland annat är hon mycket fascinerad av Japan och dess kultur. Trading är för henne bara ett sätt att tjäna pengar för att kunna lägga tid på de saker hon egentligen vill göra.

Hon har en bakgrund inom IT och hon använde sig av Din metodik för att bygga ett algo-system som Ni kallar för “Flo-bot”. Vad jag förstår så handlar ”Flo-bot” helt automatiserat?

Det stämmer. Hon använder sig av “Flo-bot” enbart för att tjäna pengar. Hon har ett liv.

Jag själv har egentligen inget liv. [skratt]

Att bli riktigt bra på något kräver en hel del hart arbete och tid. Är det viktigt att man har sin partners support på sin resa mot framgångrik marknadsaktör?

Det är oerhört viktigt.

Som trader behöver man känna stöd av sin respektive, annars kan det bli tufft. Man kommer att få uppleva jobbiga dagar. I början går man igenom en process av lärande och då kommer man i regel att förlora pengar. Man behöver då en respektive som stödjer dig och förstår att det enda sättet att lära sig att handla är genom att satsa riktiga pengar i marknaden, inte genom att ”pappershandla” [”Paper trading” är att handla för fiktiva pengar]. Det ger ofta en missvisande bild av handelsresultatet eftersom de emotionella aspekterna av ditt agerande inte är en faktor i ekvationen.]

Man måste lära sig med riktiga pengar. Och det blir emotionellt mycket svårt att hantera om man inte lyckas tjäna några pengar. Om man förlorar kontinuerligt känns det väldigt tufft.

Samtidigt har jag lärt upp traders som har handlat strålande i sin ”papperstrading” för att sedan misslyckas kapitalt så fort de började handla med riktiga pengar. En del personer är fantastiska traders med fiktiva pengar. De kan marknaden och dess svängningar utan och innan och lyckas utomordentligt bra så länge de handlar SIM [SIM är en simulerad miljö, där man handlar marknaden med fiktiva pengar].

Det rör sig om personer som man kan diskutera de mest intrikata marknadsidéer med, personer med djup kunskap. Problemet i många fall är att de måste tjäna pengar. De har ofta en familj att försörja och de kämpar för sin överlevnad.

Har de svårigheter att “trycka på avtryckaren” och ta en position när läget uppkommer?

Nej egentligen inte. De flesta tenderar helt enkelt att ta sina vinster i ett för tidigt skede.

Matematiken bakom deras trading är inte sund. Det finns tre variabler att ta hänsyn till; hur ofta man vinner [win rate], storleken på genomsnittlig vinst [average profit], och storleken på genomsnittlig förlust [average loss]. Dessa tre variabler måste samverka på ett vettigt sätt. Matematiken kring dessa tre variabler måste gå ihop, annars går inte din trading ihop.

Sedan är det också så att en del personer handlar dåligt när de vet med sig att de måste tjäna pengar, men blir lönsamma i sin handel så fort de återigen börjar arbeta och handlar vid sidan av.

Så när man måste vinna, kan man inte vinna. Men så fort pressen släpper går det bättre. Som det gamla tradingordspråket ”Scared money never wins”?

"Rädslan att förlora är ofta ett av de allra största hindren att hantera för en aspirerande marknadsaktör. Det gäller särskilt i de fall då man startar med ett förhållandevis blygsamt finansiellt kapital."
“Rädslan att förlora är ofta ett av de allra största hindren att hantera för en aspirerande marknadsaktör. Det gäller särskilt i de fall då man startar med ett förhållandevis blygsamt finansiellt kapital.”

Exakt! Precis så.

Jag har stött på personer som kan allt som finns att kunna om finansmarknaden. De har en enorm kunskap om varje liten nyans och de handlar väldigt bra i simulator. Men sedan öppnar de en depå och börjar köra ”live” [med riktiga pengar] och magin tar slut. De bär ofta på en enorm rädsla att om de förlorar sina pengar kommer de inte att kunna fortsätta att handla.

Rädslan att förlora är ofta ett av de allra största hindren att hantera för en aspirerande marknadsaktör.

Det gäller särskilt i de fall då man startar med ett förhållandevis blygsamt finansiellt kapital. Pressen på dessa aktörer blir mycket hög.

Hur hanterar man detta dilemma? Hur hanterar man rädslan för att spela spelet, rädslan för att ”trycka på avtryckaren”, rädslan att förlora?

Man måste testa sin plan bakåt i tiden med datorns hjälp och försäkra sig om att den fungerar.

Man måste upprätta en komplett handelsplan baserat kring dessa tester. Din handlingsplan måste vara väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt detaljerad. När du är nöjd med att ha testat din plan bakåt i tiden med datorns hjälp måste du testa den framåt i tiden genom att handla den i en simulator under lång tid med ett begränsat antal kontrakt.

Såvida du inte genomför alla dessa steg har du egentligen ingenting att komma med.

Du bör dessutom öva din metod mycket, mycket långsamt. Det låter konstigt, men det bidrar definitivt till processen. Första gången jag hörde talas om detta koncept var jag mycket skeptisk. Men jag har provat det i praktiken och sett att det verkligen fungerar.

Kan Du förklara vad Du menar när Du säger att man måste öva väldigt långsamt?

Ett bar sätt att göra det på är att titta på en inspelning av en marknadssession. De flesta som tittar på en sådan inspelning tenderar att spela den i normal hastighet eller till och med i en snabbare hastighet. Man vill helt enkelt ha det överstökat och tycker att det inte händer tillräckligt mycket.

Men man bör också spela upp det i ”slow motion”. När du spelar upp det i ett långsammare tempo kommer du att lägga märke till så många fler detaljer. Man bör spela upp diagrammet långsamt, stapel för stapel, och man bör dessutom ta en paus med jämna mellanrum för att reflektera över vad marknaden gör.

På det här sättet får man en känsla för hur marknaden utvecklas. Det är i realiteten själva motsatsen till det många aktörer gör. När man går igenom dagens handel brukar de flesta aktörer vilja att det skall gå fort. Man orkar inte sitta där en hel dag. Det skall gå undan. Men det är fel sätt. Man måste låta det ta tid. Man måste låta marknaden hinna berätta sin historia.

Idag kan jag relativt omgående se vad markaden försöker göra, mycket tack vare dessa övningar som jag gjorde I ett tidigare skede av min karriär.

Du berör ett mycket intressant ämne; vilken roll spelar egentligen intuitionen för en trader? Särskilt då en erfaren trader? Och är trading en vetenskap eller en konstart?

Jag är antagligen den person I världen som hade allra minst talang för trading när jag startade.

Jag var tvungen att lära mig allting från grunden, och fick ingenting gratis. Det finns ett fåtal individer, kanske en på tusen eller ännu färre, som bara vet hur man gör rent intuitivt. De kan inte riktigt förklara hur de gör, de bara kan.

Jag är absolut inte en av dessa individer.

Jag var tvungen att lära mig själv varenda liten detalj. Och det enda sättet att lära sig hur man gör det är att utveckla en struktur. Och den struktur jag utvecklade baserades på att identifiera trendens riktning och sedan handla rekylen i trendens riktning. Men strukturen har en central roll i det hela. Strukturen gör att man vet var man befinner sig i förhållande till marknadens värde.

Om man inte har en struktur, vet du inte heller var du befinner dig. En intuitiv aktör, en person som är född till att handla behöver inte detta hjälpmedel. De bara vet, de känner marknaden. Ungefär som vissa musiker som bara kan sätta sig vid ett piano och vet hur de skall spela på det utan någon egentlig vägledning. Om man har den typen av gåva går det att klara sig utan struktur.

Men jag har bara träffat en, eller kanske två traders i hela mitt yrkesverksamma liv som hade den typen av gåva.

Ofta är det också svårt att veta om en person har en gåva. Man kan se den sidan hos en nybörjare, men många gånger har jag stått axel mot axel med personer som handlat i över ett decennium och då är det svårt att veta hur stor del av deras repertoar som är inlärd och om de eventuellt hade en talang för det när de startade.

Jag vet också personer som har tagit 20-30 år på sig att lära sig att bli lönsamma i sin trading.

Du har lärt manga aspirerande traders att bli framgångsika under din tid som marknadsaktör. Brukar Du kunna se i ett tidigt skede om någon kommer att lyckas som trader?

Nej, jag kan däremot ofta se tidigt om det är sannolikt att någon inte kommer att lyckas i sin trading.

Det har oftast att göra med otålighet, dålig disciplin, eller för lite initialt kapital att handla för. En del personer kan klara sig trots att de har ett blygsamt kapital om de andra två faktorerna är på plats; alltså om de har tålmodighet och disciplin. En förutsättning är då att de inte behöver livnära sig på sin handel.

Så fort man måste livnära sig på sin handel blir saker och ting betydligt svårare, särskilt då om man har ett begränsat kapital att arbeta med.

Vad menar Du när Du säger att det är viktigt att vara tålmodig?

"Man måste göra sin handelsplan så pass detaljerad att någon annan kan plocka upp en kopia av den och säga: ´Ok, jag vet precis hur han kommer att agera i det här läget…´ "
“Man måste göra sin handelsplan så pass detaljerad att någon annan kan plocka upp en kopia av den och säga: ´Ok, jag vet precis hur han kommer att agera i det här läget…´ “

Man måste ha tålamodet att hålla sig till sin handelsplan, att bara utföra de affärer som följer planen.

Att fatta sina beslut i stridens hetta är alltför svårt. Man måste ha bestämt sig innan hur, var, och varför man skall agera. Innan dagens handel börjar bör man redan veta ”vad vill marknaden göra idag” och ”i vilka lägen vill jag handla”?

Man kan inte vänta på att marknaden skall börja dra iväg och då börja fundera “vad skall jag göra nu?”. Då är det redan för sent.

Man kan inte fatta rationella beslut i stridens hetta. Om man försöker sig på det kommer man att fatta felaktiga beslut. Jag vet i alla fall att jag brukar fatta felaktiga beslut i sådana fall. Det händer ibland även efter alla dessa år. Och varje gång jag agerar impulsivt i stridens hetta brukar jag förlora pengar.

Om man förlorar sitt fokus och sin disciplin, så kommer din trading att vara dålig.

Man måste fokusera. Man måste förbli disciplinerad. Man MÅSTE följa sin handelsplan. Och man måste göra sin handelsplan så pass detaljerad att någon annan kan plocka upp en kopia av den och säga ”Ok, jag vet precis hur han kommer att agera i det här läget…”. Om din handlingsplan inte är tillräckligt detaljerad så har du inte täckt in alla eventualiteter.

Du har inte svarat i detalj på de viktiga frågorna såsom ”var skall jag ta position?”, ”när skall jag ta position?”, och ”varför tar jag min position i det läget?”.

Har Du alltid varit passionerad för trading eller är det något som växt fram genom åren?

"Det finns ingen annan affärsverksamhet som tillåter en lika fantastisk livsstil som lönsam trading gör. Man har en otrolig frihet att forma sitt liv."
“Det finns ingen annan affärsverksamhet som tillåter en lika fantastisk livsstil som lönsam trading gör. Man har en otrolig frihet att forma sitt liv.”

Jag var passionerad sedan dag ett!

Jag såg möjligheterna redan från första början. Den livsstil som lönsam trading medför är utan tvekan världens i särklass bästa livsstil. Vi [Tom och hans familj] har ett fantastiskt liv. Vi reser mycket. Det finns ingen annan affärsverksamhet som tillåter en lika fantastisk livsstil som lönsam trading gör.

Man har en otrolig frihet att forma sitt liv.

Problemet är att när man för första gången tittar på ett diagram ser allt så enkelt ut. Man tycker att det ser busenkelt ut att tjäna pengar på det här yrket. Man tänker sig att man kommer att lära sig det hela väldigt snabbt och sedan bara räkna pengar och göra vad man vill.

Och jag tror att det är just denna dröm som i slutändan driver de flesta att prova sin lycka i den här branschen.

Vissa människor gillar själva handlandet I sig, när de väl satt igång. De flesta människor gillar den biten, förutom när de har förlorar pengar för då blir smärtan olidlig för många. Jag har känt människor som gått hem efter en tuff förlustdag, kurat ihop sig som spädbarn på sin säng, och önskat att de skulle dö.

Vissa personer klarar inte smärtan av att förlora, medan andra personer ser förlusterna som misstag man gör längs vägen mot sitt slutmål.

Pete Steidlmeyer [skaparen av Market Profile], som är en utomordentligt smart herre, brukade sitta och arbeta frenetiskt i ett litet rum han hade runt hörnet till Chicago-börsen. Varje kväll satt han i sitt lilla rum och gick igenom alla sina affärer, begrundade marknadens svängningar, och grunnade på vad som fungerade och vad som inte fungerade. Han lade ner ett enormt arbete innan han slutligen lärde sig vad han skulle göra för att vinna och hur han skulle undvika att förlora.

Det är den typen av extrem målmedvetenhet som krävs för att lyckas!

Det finns många som tror att de skall kunna livnära sig på trading utan någon egentlig träning eller uppoffring. Men precis som med de flesta andra professioner märker man snart att det tar många år att lära sig bra, och att det tar ännu längre tid att bli riktigt bra på det.

Varför skulle trading skilja sig från något annat yrke eller färdighet?

Vi har talat om smärtan som förluster medför. Hur hanterar Du förlustperioder [”losing streaks”]?

Jag tror att alla människor är olika.

Jag vet faktiskt inte svaret på din fråga. För mig personligen handlar det nog om att jag alltid försöker vara en optimist. För mig är alltid glaset halvfullt, snarare än halvtomt. Man måste tro innerst inne att man kommer att lyckas. Om man har den tilltron till sig själv kommer allt att lösa sig. Men det är viktigt att denna tilltro på dig själv är rationell.

Din tilltro till dig själv måste bygga på din villighet och förmåga att göra allt det nödvändiga arbetet för att lyckas.

Så det är det faktum att Du har en genomarbetad statistiskt säkerställd och detaljerad handlingsplan som gör att Du tror på Din förmåga att lyckas I Din trading?

Ja, precis så är det. Och jag har märkt i mitt liv att ju hårdare jag jobbar desto mer tur tenderar jag att ha. Jag tror förutsättningslöst på hårt arbete.

För mig är det hela hemligheten.

”Open outcry” [handel på börsgolvet med handsignaler och rop] kan te sig skrämmande för många som precis skall börja handla på golvet. Var Du nervös när Du ställde Dig på golvet för första gången?

Nej inte alls. Jag älskade det.

Man fick en hel del träning I början med examinationer som säkerställde att man kunde alla handsignaler och alla sådana finesser. Sedan var det också så att jag var i fyrtioårsåldern medan de flesta andra på golvet var tjugo till trettio år gamla. På ett sätt antar jag att det gynnade mig att vara lite äldre eftersom de flesta såg sig som yngre och smartare än mig.

Jag minns än idag den första gången jag handlade 100 kontrakt.

Man börjar alltid med att handla ettor och tvåor [1 eller 2 kontrakt per affär] och i takt med att man blir varm i kläderna och självförtroendet ökar börjar man ta mer ”size” [fler kontrakt].

Jag minns dagen jag köpte 100 kontrakt för första gången som om det vore igår. Jag stod på golvet där man handlade Bund-kontraktet [tyskt extremt likvitt räntekontrakt]. Det var massor med oväsen och alla skrek i munnen på varandra. Plötsligt hörde jag hur någon skrek ”hundra på 21”. Jag skrek ”Taget!” [Tom gör en snabb handrörelse] och hela börsgolvet började att fira mig och hurra. De visste om att det var min första riktigt stora affär.

Alla visste allt om de andra på golvet eftersom man följde varandra på så nära håll varenda dag.

Hur hanterar man rädslan som följer med att öka storleken på sina positioner, sin “size”?

Man kommer över rädslan genom att tjäna pengar…

Man går aldrig från 1 till 100 kontrakt över en natt. Man går från att handla 1 till att handla 5 kontrakt och sedan börjar man handla 10 kontrakt. Innan jag handlade mina 100 första kontrakt var den största position jag någonsin tagit 50 kontrakt.

När man ser det i det sammanhanget är det inte ett lika stort steg som det kan verka. Att ta steget från 1 till 2 kontrakt är inte så svårt. Man bara dubblar sin positionsstorlek. Samma sak gäller när man tar steget från 2 till 4 kontrakt. Det är så man måste se på det.

Man måste öka på gradvis i små steg!

Skulle Du avråda någon från att bli trader? Jag vet att Du avrådde Din andra dotter från att börja handla på de finansiella markmaderna?

Jag avrådde min andra dotter från att handla eftersom jag upplever att hon inte passar för yrket. Om hon hade haft en riktigt jobbig förlustdag hade hon haft mycket svårt att hantera det.

Du menar att olika människor passar olika bra för trading, baserat på deras personlighet?

Det stämmer. Om man tar sina förluster personligt och har svårt att hantera att man med jämna mellanrum kommer att ha fel är man mindre väl lämpad att bli trader.

Människor som känner sig mindre värda om de gör ett misstag passar inte som traders.

Det är viktigt att förstå att man kan förlora en hel del pengar till och med om man gjort allting helt rätt. Allt som krävs är att det kommer en marknadsaktör med stor volym som tar en rakt motsatt position mot vad du gjort. Då står du där med en bra affär som följer din plan, men som ändå leder till en förlust.

Man vet aldrig när det dyker upp stor volym i motsatt riktning till din position. Det är en del av spelet. Allt man kan göra är att lära sig att spela på sannolikheterna, man kan inte stirra sig blind på en enda enskild affär. Om du vet att du kommer att tjäna pengar i 80 % av fallen så vet du också att du kommer att förlora pengar i 20 % av fallen.

Problemet är att du aldrig på förhand kan veta när de 20 % av förlusterna kommer att uppenbara sig. Man vet inte i vilken ordning vinster och förluster kommer att komma. Kanske får du 8 vinnare och sedan 2 förluster, eller så får du 20 förluster på raken och sedan 80 vinstaffärer i följd. Det är detta som är en av de stora utmaningarna med trading.

Det är just därför som det är så viktigt att följa sin handlingsplan, så att man vet att matematiken bakom det man gör går att räkna hem.

Vad har Du lärt Dig av att driva Din blogg?

Massor!

Det har varit en fantastisk upplevelse. Det har hjälpt mig mycket i min handel. Min disciplin har blivit ännu bättre. Det har fått mig att tänka i nya banor eftersom alla de människor jag pratat med har en annorlunda bakgrund och annorlunda synpunkter. Och de frågor som folk ställer har fått mig att tänka igenom saker ur många olika perspektiv.

Jag kan absolut säga att det varit ”tvåvägstrafik”; jag har lärt mig av att skriva bloggen likväl som läsarna har lärt sig något av att läsa den.

Kanske förbättrade skrivandet av bloggen Din struktur ännu mer?

Jag tror att min struktur förbättrades kontinuerligt. När man förklarar samma sak på så oändligt många olika sätt tvingas man också förbättra sin struktur ytterligare. Människor lär sig på så många olika sätt, och det krävs en detaljerad struktur på plats för att tillgodose alla.

Om man bortser från indikatorer och modeller, finns det något annat sätt att ta reda på vilken typ av marknadsdag man kan vänta sig?

Man slår på Tv:n och lyssnar på vad människor säger om läget.

Man kan ofta höra mellan raderna om de är ”bullish” [tror på uppgång] eller ”bearish” [tror på nedgång] och det utgör ofta en bra bakgrundsinformation inför dagen. Det förser dig med en känsla för hur ”atmosfären” på marknaden är. Ungefär som när man går på en fotbollsmatch och känner hur matchen böljar fram och tillbaka via reaktionerna från läktaren.

Det ger en känsla av vad som pågår på planen.

Man lyssnar inte på detaljerna, bara på humörsvängningarna, och vad som gäller för dagen. När allt är nattsvart och alla nyheter känns dåliga, kan man ofta sluta sig till på förhand att det kommer att bli en ordentlig dag nedåt på grund av den deppiga ”atmosfären”.

Många som tar steget från börsgolvet till den elektroniska arenan saknar den bakgrundinformation som stämningarna på börsgolvet gav dem. Kände Du på samma sätt och hur hanterade Du det i så fall?

Det var den absolut svåraste biten av den omställning som jag var tvungen att genomgå!

Jag var tvungen att hitta nya sätt att identifiera den underliggande trenden och att hålla reda på hur momentum för marknaden såg ut. När man stod på golvet VAR MAN marknaden. Man kunde helt enkelt känna vad som pågick. Det var självklart. Jag har inte längre den information att tillgå som jag fick av att se mäklarna på golvet vända handflatorna inåt [indikerar att de är köpare] eller utåt [indikerar att de är säljare].

Man visste inte längre instinktivt om det var köptryck eller säljtryck som dominerade så man var tvungen att hitta sätt att ersätta den informationen.

Så jag skapade en struktur som utgjorde ett substitut till den atmosfär jag var van vid. Det var det enda jag kunde göra, och det visade sig fungera i slutändan.

Du har skrivit om vikten av att vara “consistently profitable” [kontinuerligt lönsam]. Kan Du förklara vad Du menar med det?

 "Man måste tjäna pengar under åtminstone 80-90% av alla dagar. Kanske till och med mer än så. Om jag har en förlustdag blir jag väldigt, väldigt irriterad över det. "
“Man måste tjäna pengar under åtminstone 80-90% av alla dagar. Kanske till och med mer än så. Om jag har en förlustdag blir jag väldigt, väldigt irriterad över det. “

Det betyder I korthet att man måste tjäna pengar under åtminstone 80-90% av alla dagar. Kanske till och med mer än så. Om jag har en förlustdag blir jag väldigt, väldigt irriterad över det.

Det händer väldigt sällan nu för tiden.

Det finns en hel del erfarna aktörer som handlar på kort sikt som knappt har förlustdagar över huvud taget i sin daytrading?

Det stämmer.

Men det beror också lite på vilken stil man har. Om man är skicklig, gör många affärer och tar relativt små vinster varje gång så kommer man inte att ha särskilt många förlustdagar.

Hur tar Du Dina vinster?

Om man köper en botten och säljer en topp kan man alltid hitta nya möjligheter att kliva på igen vid nästa botten. Anledningen till att jag resonerar så är att jag än idag tycker det är svårt är att stanna kvar i affären. Jag vill alltid ta den där vinsten, det är antagligen något som sitter I från mina dagar på golvet. Jag tycker också det varit vettigt att ta vinster med tanke på hur marknaden har betett sig på sistone. De senaste åren har bjudit på svåra marknader. Därför tror jag det är en bra strategi att ta sin vinst när den är där och istället leta efter nästa läge att kliva på tåget igen.

Det värsta som kan hända dig är att du tar din vinst något tidigt, och måste vänta på att nästa läge uppenbara sig.

Men det finns tillfällen då Du också stannar längre I en affär?

Ja, men då måste jag få det konfirmerat att marknaden trendar starkt. Man kan stanna längre i affären om marknaden ger dig en anledning till att stanna längre.

Hur ser förberedelserna inför en typisk handelsdag ut för Dig?

Nuförtiden går det väldigt fort.

När jag handlar från Europa [Tom lever och har bostäder i ett flertal länder] är det första jag tittar på när jag slår på mina datorer på morgonen hur e-minin [S&P 500 e-minis handlas 24 timmar om dygnet] har handlats över natten i Asien. Hade jag varit i USA hade jag istället tittat på hur e-minin handlats i Europa. Jag försöker få en känsla för om marknaden är stark eller svag. Jag tittar på gårdagens Market Profile och hittar viktiga stöd och motstånd för dagens handel och sedan är jag klar.

Det tar mig bara 10 minuter att förbereda mig inför dagens handel nuförtiden.

Du förefaller vara väldigt blygsam och ödmjuk. Tror Du att det är egenskaper som är viktiga i trading?

Jag tror att de människor som är framgångsrika också har en tendens att vara ödmjuka.

Man kan kosta på sig att vara ödmjuk för man har inget man känner att man behöver bevisa. Jag är ganska enkel som person. I min blogg berättar jag allt för mina besökare. Jag försöker inte dölja något. Jag är den jag utger mig för att vara.

Det finns många människor i den här branschen som inte är framgångsrika, men som är måna om att verka framgångsrika. Det finns också en hel industri av människor som säljer saker till de människor som vill lära sig mer om trading. Flera av dessa människor är egentligen inte vad de utger sig för att vara. Jag tror det är en företeelse som finns överallt i världen idag. Det finns en hel del oseriösa aktörer som försöker plocka dig på pengar med jämna mellanrum, men det är viktigt att vara tillräckligt smart för att undvika bluffarna. Det är inte alltid man lyckas med det, men det hör till livet.

Vi lever inte våra liv på det sättet.

Det mesta av vad bloggen har genererat har gått till välgörenhet. Och enda syftet till att jag över huvud taget valde att kommersialisera bloggen under en tidsperiod var att min andra dotter Candace behövde ett nytt jobb. Hon behöver inte pengarna längre så aktiviteten på bloggen har blivit avsevärt mycket mindre.

Men på den tiden hon behövde en ny inkomst höll vi en del utbildningar och arrangemang som hon ansvarade för.

I dagsläget har aktiviteten minskat påtagligt och vi tjänar väldigt lite pengar på bloggen numera. Vi har kvar bloggen dock, och vi är glada att det finns så många som har uppskattat den under de tre år den existerat.

Kan vi tala lite om tradingpsykologi, eftersom det utgör ett viktigt område?

Det jag kan säga om det är: disciplin, disciplin, disciplin.

Och handlingsplan, handlingsplan, handlingsplan.

Det är så grundläggande saker det handlar om i slutändan. Jag upprepar det om och om igen. Jag vet att de flesta tycker det är gammal skåpmat och knappt orkar lyssna på det längre, men det är helt enkelt så vansinnigt viktigt.

Jag vet också att en hel del personer när de hör talas om det med jämna mellanrum vägrar tro att det kan vara hela hemligheten. Disciplin, handlingsplan och datortester. Om man testar en strategi med datorns hjälp kommer man att veta med säkerhet om och hur den fungerar. Det här är inte någon religion, där det räcker att man tror på något.

Man måste veta!

Och det finns bara ett enda bra sätt att veta. Det är att testa din strategi bakåt i tiden, noggrant med datorns hjälp.

Händer det fortfarande att Du känner rädsla eller girighet när Du handlar idag?

Jag är aldrig rädd nuförtiden eftersom jag har tillräckligt med pengar för att inte behöva oroa mig.

Jag känner girighet med jämna mellanrum. Vi är trots allt alla giriga från tid till annan, i grund och botten vill vi alla ha mer. Och ibland händer det att jag tappar min disciplin. När det händer får jag ofta en rejäl spark [på ett otrevligt ställe] från marknadens sida.

Och det är som det skall vara.

Pete Steidlmeyer brukade alltid säga till mig att ingen marknadsaktör kan agera på 100 % av sin förmåga hela tiden. Om man lyckas att bibehålla bara 70 % av sin effektivitet är det väldigt bra. Han berättade det för mig första gången redan 1986, men det tog mig ytterligare 12 år innan jag förstod vad han egentligen menade och hur rätt han hade.

Man måste veta när man skall handla, och man måste framför allt veta när man skall avstå från att handla.

Har Du alltid varit bra på att kontrollera dina känslor och agera disciplinerat eller hard et varit en process som vuxit fram over tiden?

Enda sättet att veta att det du gör verkligen fungerar är att ha en handlingsplan som du har testat minutiöst bakåt i tiden, och disciplin att tillämpa denna handlingsplan till punkt och pricka.
“Enda sättet att veta att det du gör verkligen fungerar är att ha en handlingsplan som du har testat minutiöst bakåt i tiden, och disciplin att tillämpa denna handlingsplan till punkt och pricka.”

Jag har förfinat det över tiden…

När man är ny som marknadsaktör är det svårt att kontrollera den sidan eftersom man i de flesta fall påverkas (negativt) av två faktorer: avsaknaden av kunskap och avsaknaden av tillräckligt kapital. Avsaknaden av kunskap har i de flesta fall att göra med att man saknar en handelsstrategi som är statistiskt säkerställd. Sedan har vi problemet med avsaknaden av pengar. Det är bekymmersamt. Det är svårt att hantera den biten. Man blir av med den bördan helt och hållet först när eventuella förluster inte längre har någon påverkan på ens livsstil.

När dina förluster inte längre påverkar din livsstil har man uppnått något stort!

Jag minns en en dag, när jag fortfarande handlade på börsgolvet, och hade en stor position I optioner. Den gick emot mig och jag förlorade 125 000 brittiska pund [drygt 1 350 000 SEK] på en enda dag. Det var den största förlust jag hade haft på en dag, fram till dess. Jag höll en utestående position på 1,5 miljoner pund i optioner och smällen jag tog gjorde mig vingklippt.

De 125 000 pund jag förlorade den dagen var en betydande del av mitt tradingkapital på den tiden.

Jag stängde ned hela min position under resten av dagen. Det var en enorm förlust. Men jag vägrade att ge mig och jag tvingade mig att fortsätta att handla. Tre månader senare hade jag tjänat tillbaka de pengar jag förlorat. Man måste ha förmågan och självförtroendet att komma tillbaka på det sättet. Enda sättet att skaffa sig den förmågan är att veta innerst inne att det du gör verkligen fungerar.

Och enda sättet att veta att det du gör verkligen fungerar är att ha en handlingsplan som du har testat minutiöst bakåt i tiden, och disciplin att tillämpa denna handlingsplan till punkt och pricka.

Var det en av vändpunkterna I Din karriär, när Du lyckades bevisa för Dig själv att Du hade förmågan att komma tillbaka när Du varit nere för räkning?

Det var utan tvekan en av de händelser som formade mig. Men det var inte den enda händelsen.

Det fanns en mängd händelser som formade mig, och som påminde om den incidenten. Saker och ting kan hända mycket snabbt på de finansiella marknaderna. Med jämna mellanrum får vi uppleva ”black swan”-events [oväntade och osannolika händelser som tar alla med överraskning], och det gäller att veta att du kommer att lyckas överleva de ”svarta svanar” som lurar där ute.

Och det är just av den anledningen som det är så viktigt att aldrig ta en position som kan innebära ”game over” för dig som marknadsaktör.

Har Du någon gång arbetat med Dig själv för att bli en bättre marknadsaktör?

Nej det har jag aldrig gjort.

Det är möjligt att jag har gjort det på en undermedveten nivå, men aldrig medvetet. Däremot har jag lagt mycket tid på att förstå vad det är jag gör. Jag har insett att jag som människa utgör den svagaste länken i kedjan. Men jag tror hårt på att upprätta en bra process och sedan efterfölja denna process till punkt och pricka. Om man skapar och följer en genomtänkt process kan man på det sättet eliminera alla sina egna svagheter från affärsmodellen.

Om man konstruerar det på rätt sätt är det processen som blir det viktiga, inte du själv.

Det är en intressant iakttagelse. I en intervju under gårdagen här i London, med hedgefondförvaltaren Lex van Dam, framhöll också han vikten av att tillämpa en solid process i sitt arbete.

Det är en stor del av hemligheten.

Det är sannolikt en minsta gemensam nämnare som man hittar oavsett vilken framgångsrik människa man tittar närmare på. Först lär man sig att göra något korrekt. Sedan upprepar man det hela om och om igen. Man blir efterhand riktigt bra på det eftersom man upprepar det hela på daglig basis.

Man nöter in det, genom att specialisera sig och upprepa processen om och om igen.

Så det Du säger är att förutom en stark process så skall en marknadsaktör specialisera sig, åtminstone till en början?

En ny marknadsaktör skall handla EN marknad, och ETT diagram, i EN tidsram.

Det är det korrekta sättet att börja handla. Sedan får man hitta något som fungerar för ens personlighet. Man behöver en handelsstil och en handelsfilosofi att agera utefter.

Många nyare aktörer försöker att köpa bottnar och sälja toppar istället för att försöka följa med I rörelsens och trendens riktning. Vad har Du för tankar kring detta?

Alla vill försöka sig på att köpa bottnar och sälja toppar i början. Det hör till.

Men det är just de affärerna som är de svåraste att bemästra. Det är svårt att fånga en fallande kniv. Under de senaste månaderna har jag köpt fler bottnar och sålt fler toppar än tidigare, helt enkelt eftersom markanden varit mer slö än vad den vanligtvis är.

Och de gånger jag köper en botten eller säljer en topp är jag i princip alltid beredd att dubbla min position. I de lägena måste jag VETA att min affär är rätt. Om min första affär visar sig vara aningen feltajmad är jag beredd att dubbla min position i de lägena.

Det är dock viktigt att understryka att mina positioner i regel är mindre när jag försöker köpa bottnar och sälja toppar.

Vilken typ av marknadsdag passar din tradingstil bäst? En slagig dag eller en trendande dag?

Jag föredrar slagiga dagar.

Jag blir alldeles för snabbt uttråkad och vid trendande dagar tenderar jag att vilja sälja och ta hem min vinst. Det är bara drygt en dag per månad som verkligen trendar, så ur ett psykologiskt perspektiv ligger det nära till hands att vilja ta sin vinst.

Vilken tid på dagen upplever du bjuder på de allra bästa möjligheterna?

Öppningen!

I öppningen, under den inledande handelns en och en halv timme är marknaden ofta ur balans. När marknaden försöker återfinna sin balans finns det pengar att tjäna för den erfarne aktören.

Finns det någon särskild bok Du skulle vilja lyfta fram eller rekommendera?

Jag läser massvis med böcker hela tiden på min Kindle [läsplatta från Amazon]. Det finns en bok av Mark Douglas som jag tycker är bra…

Menar Du “The Disciplined Trader”?

Nej, hans andra bok. Jag kommer inte på namnet just nu [Jag kommer på vad den heter strax efter intervjun; ”Trading in the Zone”.], men det är en bra bok. Vissa av Van Tharps böcker är ganska läsvärda. Men ingen av böckerna kommer egentligen att lära dig att bli en bra marknadsaktör. Du kan inte lära dig att handla genom att läsa böcker.

Jag har aldrig läst någon bok som lärt mig hur man handlar.

Trading kan upplevas som ensamt, särskilt om man sitter själv [Tom sitter i samma rum som sin fru och handlar öppningen varje dag]. Har Du någon tanke kring det?

Jag har suttit I handlarrum och handlat, men det var inget för mig. Jag blev alltför distraherad. Jag satt där en period efter att jag slutat på golvet. Alla pratade i munnen på varandra. Och det var alltför mycket oväsen. Jag blev väldigt störd av allt runtomkring och hade väldigt svårt att verkligen fokusera. Jag har aldrig förstått varför så många vill sitta på trading-arkader.

Det skulle vara om man behöver finansiell uppbackning, det är ett skäl jag kan förstå.

Hur länge har Du handlat på de finansiella marknaderna?

Jag har handlat i dryga 50 år. Jag är 66 år fyllda och jag var 18 år när jag började handla.

Upplever Du att Du fortfarande utvecklas efter alla dessa år, eller är det mer att Du slipar till små detaljer numera?

Man slutar aldrig att utvecklas som marknadsaktör. Man förändras hela tiden. Man blir bättre med åren. Men jag förändrar aldrig grundprinciperna. Mina grundprinciper har sett likadana ut under väldigt, väldigt lång tid.

Det finns ingen anledning att förändra det som fungerar.

Placerar Du Dina “stoppar” [“stop-loss”-ordrar är automatiska ordrar som syftar till att begränsa eventuella förluster] fysiskt i marknaden, eller är de mer av en mental karaktär?

Jag placerar bara ut stop-loss-ordrar som skyddar mig om något oförutsett händer och marknaden rör sig extremt mycket under mycket kort tid [drop-dead stops]. Men jag placerar inte mina vanliga stopp-loss-ordrar fysiskt i marknaden. Jag vill först se att markaden bevisar för mig att jag har fel. Och jag går inte ur min position förrän marknaden visat mig att jag har fel.

Ibland kan jag dubbla min position när marknaden rör sig mot mig, under förutsättning att marknaden fortfarande beter sig på det sätt jag önskar.

Finns det någon del av Din repertoar Du skulle vilja förbättra?

Jag skulle vilja förbättra min disciplin ytterligare.

Om jag över tiden lyckas ligga på 70 % av min kapacitet vore det bar om jag kunde närma mig 80 % av min kapacitet. Det finns tyvärr ingen möjlighet att ligga nära 100 % av sin kapacitet under några längre tidsperioder.

När vi ändå talar om procentsatser, hur ofta har Du rätt? Hur stor andel vinstaffärer har du? 80 %?

Det är antagligen bättre än så idag.

Och vilken tidsperiod handlar Du på?

Jag är en väldigt kortsiktig marknadsaktör.

Det är en vana jag har fått med mig från mina dagar på börsgolvet. När jag jobbade där brukade det sitta i ryggraden att ta en vinst på två eller kanske tre ticks [en tick är den minsta möjliga värdeförändringen i ett kontrakt]. Och samtidigt var ju kostnaden för att genomföra affären så försumbar. När jag flyttade från golvet och till en början fick betala 20-30 dollar i courtage per affär var det en stor omställning.

Courtagen var betydligt högre då än de är idag.

Så låga courtage är en förutsättning för Ditt handelsintensiva sätt?

Ja det är en mycket viktig faktor.

I viss mån bygger det på att man gör tillräcklig volym. Om man handlar alltför små volymer kommer courtagen efterhand att äta upp dig. Man måste tjäna tillräckligt med pengar på varje affär för att täcka courtaget, täcka eventuella förluster och också få ut en vinst av det hela.

Och i vårt algo-program är courtaget ännu viktigare eftersom datorn genererar en massa affärer hela dagen lång. Man måste ha en tillräcklig volym för att kunna visa en bra vinst efter att man tagit hand om courtaget och ”slippage” [den del av kostnaden som uppkommer av att betala ”spreaden”, skillnaden mellan köp- och säljkurs].

När vi ändå talar om låga transaktionskostnader och algo-system, vad anser Du om HFT [High Frequency Trading]?

Alla marknader har förändrats. Men å andra sidan har marknaden alltid varit I förändring. Jag anser att HFT är helt OK så länge de inte ägnar sig åt front running och så länge det de gör är lagligt. Så länge de inte har en bättre åtkomst till marknaden än vad jag kan få är allt i sin ordning. Så länge jag, och alla andra har samma förutsättningar som HFT-aktörerna har ser jag inga problem med fenomenet. Men det får inte finnas några orättvisa eller otillåtna fördelar.

En del marknadsplatser har givit HFT-aktörerna tydliga fördelar på bekostnad av övriga marknadsaktörer och det är fel.

Det finns exempelvis en hel del fördelar för HFT-aktörerna gentemot andra marknadsaktörer i USA som inte borde vara tillåtna. Jag hoppas att denna typ av företeelser försvinner i framtiden.

Jag tackar Dig ödmjukast för denna exklusiva intervju!

Tack! Jag vill passa på att hälsa alla traders i Sverige och jag ser fram emot att läsa den färdiga intervjun!

 

Detta är den fjärde artikeln i en serie om sex artiklar, producerad och skriven av Tony Ugrina. Denna artikelserie, som fokuserar på trading, återger vår reportageresa till London, Europas finansiella huvudstad, 20-23 September 2012. 

I nästa artikel i vår reportageserie från London kommer vi att träffa en privat Daytrader verksam i City som bland annat berättar om sin väg från gröngöling till lönsam marknadsaktör, hur det är att försörja sig på sin trading, och hur livet i ett handlarrum kan te sig…

Tony Ugrina
tony@finansielltoberoende.se

Category: Börs, Daytrading, investerare, Personlig Utveckling, Resor, Trading, Tradingresa till London...