1. Tio milstolpar för den långsiktiga förmögenhetsbyggaren…

| May 20, 2013 | 0 Comments

Det finns en mängd aspekter att ta hänsyn till för den som strävar efter finansiellt oberoende. Alla är vi olika och olika förhållningssätt passar olika väl in på varje enskild individ. Men trots att det är svårt att fastställa en allmängiltig mall, så finns det ett antal grundläggande milstolpar på vägen mot finansiellt oberoende som de flesta av oss bör känna till. Här följer en sammanställning av tio av de allra viktigaste.

1. Börja spara omedelbart. Många människor förstår intuitivt vikten av sparande för en välmående ekonomi, men även om insikten är på plats är det lätt att skjuta på att gå från insikt till konkret handling. Ursäkterna är många, långa och kreativa. Det kanske handlar om en resa, kostnader för en hobby eller oförmågan och oviljan att ta tag i klädkontot. Man vill unna sig livets goda, helt enkelt. Men samtidigt som man

2. Undvik skulder. Den som vill nå finansiellt oberoende bör göra upp en plan för att betala samtliga sina skulder. “Den som är satt i skuld är inte fri”, brukar det heta. Och visst är detta visdomsord som stämmer i mycket stor utsträckning. Försök att betala av samtliga dina skulder. Och då menar jag samtliga, även bolånet. Jag förstår att det finns en rad invändningar mot detta, eftersom bolånet innehåller två komponenter som gör det relativt aptitligt; låga räntor och statliga lånesubventioner (30% av skulden). Samtidigt som det finns visst fog för dessa åsikter är privata skulder i princip alltid farthinder på vägen mot finansiellt oberoende. Finansiellt oberoende bygger på att bygga upp ett positivt kassaflöde. Skulder genererar istället negativa kassaflöden. Varje månad skall bolåneräntan betalas till banken, tillsammans med billånet, studielånet och kreditkortslånet. Tänk vad skönt det hade varit om alla lån och skulder var reglerade och den del av hushållets intäkter som tidigare gått till avbetalningar av lån istället kunde gå till att köpa tillgångar som i sin tur bidrog till ytterligare positivt kassaflöde.

Och förresten, klipp sönder kreditkortet. Den som vill nå finansiellt oberoende undviker kreditkort helt och hållet (eller är maniskt skicklig på att undvika de extrakostnader som är förknippade med att använda dessa kort).

3. Skapa positivt kassaflöde. Beroende var du befinner dig i din finansiella resa finns det en rad olika sätt att öka sitt positiva kassaflöde på. De två viktigaste sätten är att öka sina intäkter och att köpa tillgångar som skapar kassaflöde. Man kan öka sina tillgångar bland annat genom att bli bättre på sitt arbete, skaffa sig ett extraarbete, eller öppna en affärsverksamhet vid sidan av sin ordinarie anställning. Samtliga dessa tillvägagångssätt kräver dock att man offrar tid för pengar. Genom att köpa tillgångar kan man istället skapa positiva kassaflöden som ofta är helt oberoende av den tid man lägger ned. De som har nått längst på sin resa mot finansiellt oberoende får i allmänhet en större andel av sina intäkter från tillgångar. De som ännu inte nått lika långt på sin resa (vilket utgör den absoluta majoriteten av oss) får lejonparten av sina intäkter från arbete, dvs av att byta tid mot pengar.

4. Gör en rivstart. Ränta-på-ränta-effekten innebär att varje krona du sparar idag är värd så mycket mer under kommande år. Därför säger det sig självt att det är optimalt att lägga undan så mycket som det bara går i ett tidigt skede, så att kapitalet har maximalt med tid på sig att arbeta och förräntas. Gör sparandet till en passion under en tid. Försök hitta kreativa sätt att spara mer. Ofta är det roligare än många tror, särskilt när man märker av de resultat som efterhand börjar ge sig tillkänna. Utmana dig själv till att spara mer än de sedvanliga 10% som alla förespråkar. Satsa under en tidsperiod på att spara 30, 40 eller 50%. Eller kanske mäktar du med att spara ännu mer? Gör det till en prioritet, en målsättning och en tävling mot dig själv.

5. Sukta efter bolagsaktien inte bolagets produkter. Våga vara annorlunda. Om du gör samma saker som alla andra kommer du också att få samma resultat som alla andra. Försök inte att imponera på andra. Studier visar att rika människor i allmänhet lägger betydligt mindre av sina pengar på lyxkonsumtion än vad de mindre bemedlade gör. Tänk på det nästa gång du upplever det där suget efter märkesskjortan, prestigebilen eller lyxkrogen. Våga välja din egen väg. Sann lycka är inte att bränna månadens lön på onödiga saker som ger kortsiktig njutning och status i den närmaste omgivningen. Sann lycka är att hinna njuta av de bästa saker som livet har att erbjuda, och dessa saker är förvånansvärt ofta gratis. Och sann lycka är inte att köpa lyx för sina surt förvärvade arbetsinkomster, utan att kunna unna sig allt det man önskar utan att blinka för de pengar man får in av utdelningar, räntor, hyresintäkter och dylika tillgångskassaflöden. Sträva inte efter att äga produkten. Sträva istället efter att äga en andel i bolaget som tillverkar produkten!

6. Undvik att köpa på dig skräp. Latte factor

7. Ha en målsiffra. Bryt ned. Följ upp kontinuerligt.

8. Fånga möjligheten. Att spara är både klokt och nödvändigt för den som vill ha en god ekonomi. men för att ta steget mot riktigt finansiellt oberoende krävs ofta mer än hårt (tjänste-) arbete och idogt sparande.

9. Vidareutbilda dig. Det sägs att varje rik man har ett gediget bibliotek.

10. Bestäm dig! Att bli finansiellt oberoende är uppnåeligt för de allra flesta, kanske till och med alla. Med tillräckligt hårt arbete och en kompromisslös målmedvetenhet kan alla individer nå dit. Det är dock inget man gör lättvindigt.

 

Category: Pengar, Populär privatekonomi, privatekonomi