Del 3: Möt Lex van Dam – mannen bakom ”Million Dollar Traders”…

| April 2, 2013 | 0 Comments

En majoritet av Trading-Sverige är redan väl förtrogna med Lex van Dam, den framgångsrike hedgefondförvaltaren som skapade TV-serien ”Million Dollar Traders”, och har ett förflutet som market maker och prop trader på Goldman Sachs.

För de av er som missat serien är konceptet kittlande. En grupp vanliga människor utbildas i att handla aktier och får sedan förfoga över 1 miljon dollar av den modige holländarens privata kapital under 3 månader. Resultatet är en omåttligt populär dokusåpa i tre delar som ursprungligen sändes på brittiska BBC2, men som kort därefter gjorde sitt segertåg genom resten av världen.
I en exklusiv intervju med Tradingportalens utsände, Tony Ugrina, delar Lex van Dam med sig av sina erfarenheter och insikter om trading, historien bakom TV-serien ”Million Dollar Traders”, den tradingakademi han har byggt upp, och hans senaste bok ”How to Make Money Trading”.

Häng med oss vidare på vår London-resa och ta del av vårt samtal med denne sociale, pratglade och påtagligt intelligente marknadsaktör som uppenbarligen inte tvekar att satsa sina surt förvärvade pengar på att besvara den numera klassiska frågan: ”Går trading att lära sig?”…

Tradingportalen besöker London:

  • Del 1: Tradingportalen besöker London…
  • Del 2: En titt bakom kulisserna på Londons hemlighetsfulla Trading-arkader…
  • Del 3: Möt Lex van Dam – mannen bakom ”Million Dollar Traders”…
  • Del 4: Möt Tom Barton – en sann mästare med 50 år av tradingerfarenhet i bagaget!
  • Del 5: Möt “Steve” – en Daytrader med färre än femton förlustdagar per år…

Du är idag partner på en framgångsrik London-baserad hedgefond och family office med dryga 500 miljoner Euro under förvaltning (cirka 4,3 miljarder SEK). Men hur började din resa? Hur kom det sig att Du började syssla med trading?

Lex van Dam
Som trader försöker man alltid ligga steget före alla andra. Man försöker alltid föreställa sig hur framtiden kommer att gestalta sig.

Jag studerade ekonomisk statistik i Holland och gjorde i samband med det ett investeringsrelaterat sommarprojekt. Min handledare satt i styrelsen för försäkringsbolaget Aegon i Holland och han bad mig göra ett sommarjobb åt honom i Haag. Som en gentjänst bad jag honom om någon form av sommarjobb i London som kunde ge mig lite arbetslivserfarenhet.

Det visade sig att han var kund hos Goldman Sachs och det hela slutade med att jag fick spendera några sommarmånader där.

Vad bestod dina arbetsuppgifter av?

Jag fick mata in mängder av data. Jag vantrivdes verkligen med mina arbetsuppgifter. Jag kunde tänka mig att stå ut med det under en begränsad period, men jag frågade också om jag inte kunde få ta mig an en något mer stimulerande projekt.

Jag ville göra något mer meningsfullt, helt enkelt.

Vad fick Du för gensvar?

Jag blev istället ombedd att börja undersöka hur marknadens volatilitet och prisrörelser varierade före, under och efter val. Det var en studie i marknadsbeteende som i allra högsta grad intresserade optionshandlarbordet. Studien blev riktigt lyckad, och optionsdesken tjänade en hel del pengar på den i slutändan.

Fick Du ett jobberbjudande på grund av den studien?

Jag fick göra några jobbintervjuer vid Goldmans brittiska tradingavdelning. Jag tog hela processen med ro, men det visade sig att de var påtagligt nöjda med mina intervjuer och jag blev i princip erbjuden ett jobb på plats.

Det måste ha varit ett riktigt glädjande besked för Dig?

I ärlighetens namn var jag vid den tidpunkten inte helt övertygad om att det var just trading jag ville syssla med. Vissa människor säger att man bara kan åstadkomma något här i livet om man verkligen ger sig den på att klara av det. Jag tror att andra sidan av det myntet är att man ibland också kan ha lite tur om man tar saker och ting med ro och inte överarbetar varenda liten detalj.

Om man försöker leva ett normalt liv kommer man med jämna mellanrum att få lite tur också. Många är alltför besatta av att skaffa sig ett perfekt CV och uppfylla kravbilden till punkt och pricka. Man kanske strävar efter någon form av garanterad säkerhet, men inser till slut att det är en ouppnåelig illusion.

Det enda man egentligen lyckas uppnå är en falsk känsla, en illusion, av säkerhet.

Du började på Goldman Sachs 1992. Vad var dina arbetsuppgifter initialt?

Till en början agerade jag market maker i finansaktier. Om en kund ringde in kollade man prisbilden i handlarsystemet på sin skärm. Säg att den visade att aktien handlades i 5 mot 5.05 och kunden ville ha in en post på en miljon aktier. I det fallet kanske jag erbjöd att sälja en miljon aktier på 5.06 och sedan försökte jag att handla mig ur positionen genom att ringa runt till de andra mäklarna.

Ofta var det så att när man väl försökte täcka sin position på 5.05 hos de andra mäklarna flyttade de upp sina offer eller svarade inte på sin lina. I många fall satt de upptagna med samma kund som just hade gjort avslut med mig. Innan man visste ordet av låg biddet på 5.10 och offer var på 5.15, och man hade just förlorat väldigt mycket pengar. På den tiden försökte kunden ofta dra fördel av market makern.

Jag lärde mig väldigt mycket under den perioden.

Vilka var Dina främsta lärdomar från den tiden?

Jag lärde mig att det pris man ser på sin skärm inte nödvändigtvis behöver vara det ”korrekta” priset. Och det är en lärdom som står sig än idag. De priser man ser i New York är inte nödvändigtvis de riktiga priserna. High Frequency Trading-firmorna får titta på priserna några ögonblick innan alla andra. Utöver det skickar dessa firmor ut en massa skenordrar [sk ”quote stuffing”] som på intet sätt reflekterar det sanna marknadsvärdet. Man kan helt enkelt inte handla på de priserna.

Det är helt avskyvärt!

Samma sak gäller inför ekonomisk statistik. HFT-firmorna får agera på all information ögonblicket innan alla andra. Därför går det inte att handla på de siffrorna längre. Så om det kommer in något bättre statistik än väntat och man vill köpa, eller det kommer information om mindre QE än väntat och man vill sälja så kan man inte längre agera på den typen av information. Man hinner inte helt enkelt.

Som trader försöker man alltid ligga steget före alla andra. Man försöker alltid föreställa sig hur framtiden kommer att gestalta sig. Och det är det som är en del av utmaningen i det hela, eftersom alla försöker göra samma sak. Och eftersom man är människa hör det till att man begår misstag med jämna mellanrum, men i slutändan behöver man ha rätt i åtminstone 75 % av fallen om man skall klara av att tjäna pengar på det här.

Lärde Du dig något mer från Din tid som market maker på Goldman?

Alla vet hur otroligt svårt det här spelet är och jag är den förste att erkänna att jag fortfarande har mer att lära mig.
Alla vet hur otroligt svårt det här spelet är och jag är den förste att erkänna att jag fortfarande har mer att lära mig.

Allting handlar i grund och botten om utbud och efterfrågan. Det spelar egentligen mindre roll hur nyheterna (för en aktie) ser ut. Om det finns en tillräkligt stor köpare i aktien kommer den att gå upp. Man lär sig också att det många gånger finns marknadsaktörer som vet betydligt mer om en specifik aktie än vad Du själv gör. Man lär sig att ett liv inom finansbranschen tidvis kan vara mycket frustrerande. Man lär sig att det kan vara en frustrerande upplevelse att som trader försöka tjäna lite pengar baserat på det man ser på sina skärmar. Det är aldrig lätt. Alla vet hur otroligt svårt det här spelet är och jag är den förste att erkänna att jag fortfarande har mer att lära mig.

Det här året är ett utmärkt exempel. I början av året kunde man inte hitta någonting positivt över huvud taget. Världen såg ut som om den skulle gå under, men marknaden började gå upp och vi fick en av de bästa uppgångar vi har haft under de senaste åren. Det var ett fantastiskt tillfälle att köpa aktier, men de flesta människor vågade helt enkelt inte göra det.

Hur förändrades Din roll när Du gick från att vara market maker till att bli chef för en ”prop desk” på Goldman?

Man har en påse pengar att förfoga över som prop trader. Som market maker kunde man alltid förklara sig genom att säga saker som ”den kunden kostade mig pengar” eller ”vi råkade ut för ett misstag”.

Det här är annorlunda. I egenskap av market maker hjälpte man Goldman (Sachs) som företag, genom att tillföra välbehövlig likviditet till systemet. Man gjorde något som var till gagn för hela företaget.

Men när man hanterar proprietära medel måste man kunna rättfärdiga sin egen existens på ett helt annat sätt. Om man hanterar en påse med pengar och man råkar förlora en del av de pengarna finns det inga bra ställen att gömma sig på. Man får en oförliknelig typ av press på sig.

Har Du några åsikter om privatpersoners handel på de finansiella marknaderna?

När man handlar på finansmarknaden som privatperson är situationen så genuin som den kan bli eftersom man handlar för egna pengar. Det som brukar förvåna mig är att det finns en hel del människor i finansbranschen som ser ner på de som handlar i egenskap av privatpersoner. Jag håller inte med. I slutändan handlar trading om att riskera verkliga pengar i marknaden- och det gäller oavsett inom vilken kontext detta sker.

På andra sidan av spektrat finns människor som är anställda av någon storbank i (London) City. De är en liten kugge av ett gigantiskt maskineri, och de får betalt för att vara en del av systemet. Man beter sig i enlighet med vad chefen säger åt en, och om banken tjänar en massa pengar får man själv behålla en del.

Man kan vara en riktigt usel trader  men en skicklig politiker och ändå klara sig alldeles utmärkt i den miljön. Människor kommer då att se upp till dig för att du jobbar för ett specifikt företag och tjänar en massa pengar. Men om du tar samma person och sätter honom eller henne helt ensam framför en tradingskärm kan resultatet bli ett helt annat.

Det är först i ett sådant skarpt läge som man verkligen får reda på vad någon egentligen går för.

Det Du säger är att trading i dess renaste form är en renodlad meritokrati?

Precis!

Alla har exakt samma grundförutsättningar och det är det jag älskar med det. Det spelar ingen roll om man har studerat vid universitet eller ej, varifrån man kommer, eller var man bor. Oavsett om man bor i Sverige, Holland eller USA så är spelreglerna i slutändan fortfarande desamma.

Det är Du mot Marknaden!

Vilka strategier använde Du Dig av i egenskap av ”prop trader”?

Jag tillämpade relativt enkla tekniker baserade på teknisk analys. Vi handlade aktier ”long-short” [såväl på korta som långa sidan] men gjorde också en del terminer och andra derivat. Att jobba som ”prop trader” i slutet av 1990-talet var inte särskilt svårt eller komplicerat. Det var inte så många som höll på med det. Det var inte så svårt att lista ut hur man skulle göra. Idag handlar det mer och mer om att kämpa mot datorerna [HFT], vilket är lönlöst eftersom de får fördelar som vi andra inte har.

Var Du framfångsrik på trading redan från starten, eller krävdes det en inledande lärotid?

Jag klarade mig relativt bra redan från start, när jag var ”prop trader”. Men vid det laget hade jag ju redan lärt mig en hel del om trading via mitt tidigare jobb som ”market maker”.

Har Du haft några mentorer som hjälpt Dig i Din utveckling?

Inte direkt. Jag lärde mig främst av mina egna misstag och lärde mig också en hel del av andras misstag. Däremot lärde jag mig en hel del ”tekniska aspekter” av andra under årens lopp. Exempelvis kunde någon förklara för mig hur ett visst orderläggningssystem för terminer fungerade eller hjälpa mig förstå någon teknikalitet avseende optioner. Ibland kunde de också uppmana mig att ta mina förluster.

Det var den typen av grejer man snappade upp längs med vägen.

Man får lite hjälp och råd allteftersom. Men i de flesta företag handlar majoriteten av de råd man får om hur man överlever i storföretagens hårda värld. Däremot lär dig Ingen att bli en bra trader. Det är en av de saker du måste klura ut på egen hand.

Hur gör man det? Hur blir man en bra trader?

Förr eller senare blir man mer ”street smart”. Om alla är ”bullish” [tror på uppåtgående trend] för en aktie och företaget överträffar förväntningarna i sin senaste rapport, kanske man lägger märke till att priset inte stiger som det borde. I det fallet kanske det hela slutar i att man säljer aktien istället för att köpa mer som alla andra.

Det är just sådana saker som är svåra att lära sig av någon annan, man måste lära sig dem själv.

Och marknaden kommer alltid att bete sig annorlunda från gång till annan. Ibland är marknaden fokuserad på de fundamentala nyheterna. Ibland tittar alla på viktiga tekniska nivåer. Ibland är det psykologin i marknaden som styr. Det handlar om vad som är i ropet för tillfället och marknaden tenderar att röra sig från en metod till nästa, i enlighet med det angreppssätt som är i ropet just för tillfället. Ibland letar alla tillväxtaktier. Ibland är alla ute efter ”value case”. Det är en ständigt pågående process och det är därför viktigt att förstå vad marknaden fokuserar på vid varje givet tillfälle.

Man behöver kunna sålla i informationen och ta fram det väsentliga vid varje givet tillfälle?

Exakt. Det är samma princip som när en bil slutar att fungera. Om man inte kan mycket om bilar krävs det att man lär sig väldigt mycket innan man ens kan ge en grundläggande diagnos. Men en erfaren bilmekaniker som redan kan väldigt mycket om det hela kan i många fall omedelbart säkerställa vad problemet är.

Individer som har handlat lika länge som jag har hållit på tenderar att veta vad problemet är, och vad som behöver göras. Men trots denna erfarenhet är det mycket svårt. Jag får aldrig någonsin känslan av att jag verkligen förstår marknaden till fullo.

Och de gånger jag har fått den känslan har det oftast slutat med att jag kort därefter förlorat väldigt mycket pengar.

2002 anslöt Du till hedgefondgruppen GLG. Handlade Du på samma sätt där som tidigare?

Ja, i stora drag var det samma typ av handel.

Så flytten var mer av geografisk natur?

I vissa avseenden var flytten av ren geografisk karaktär men det tillkom även andra arbetsförhållanden såsom det faktum att man förfogade över andra människors pengar och at man också talade med dessa individer på regelbunden basis.

Det medför ytterligare en dimension av komplikationer för själva tradingen…

Påverkade det Din trading-stil på något sätt?

Det är väldigt svårt att inte låta sig påverkas över huvud taget. Det viktiga i sammanhanget är att man har en väldigt väldefinierad investeringsprocess. Så länge man håller sig till investeringsprocessen och gör det man säger att man skall göra brukar allt ordna sig.

Problemet är om man börjar anpassa sig och byta stil med jämna mellanrum, det är först då man får riktiga bekymmer.

Upplever Du att det är svårt att kommunicera med kunder vid extrempunkter i marknaden?

Ja. Om man inte tar till sig kundens åsikter och kunden i slutändan skulle visa sig få rätt kan det bli mycket komplicerat. Så länge man själv har rätt är det i allmänhet inga problem.

Men det viktigaste är att hela tiden göra det man säger att man skall göra.

Upplever Du att hedgefondindustrin som helhet gör det den säger att den skall göra?

Den genomsnittliga hedgefonden är vid varje givet tillfälle lång åtminstone 30-50 % eftersom de vet att kunder förväntar sig avkastning om marknaden går upp, och kunderna är i allmänhet inte särskilt förlåtande om de inte tjänar pengar i en stark marknad. Alltså kan man slå fast att den genomsnittliga hedgefonden inte är marknadsneutral. De flesta hedgefonder är 30, 40 eller 50 % ”långa” [positionerade för uppgång] i sin exponering, eftersom de vet att kunderna kräver avkastning om marknaden skulle visa styrka.

I realiteten är väldigt många hedgefonder egentligen inga hedgefonder, utan snarare ”long-only”-aktörer [alltid positionerade för uppgång].

Har Du själv någon ”bias”, föredrar Du att agera på den ”långa” eller den ”korta sidan”?

Jag är antagligen bättre på att agera på den ”korta” sidan [positionering för nedgång]. Jag tror att det gäller de flesta traders. Majoriteten av de människor som är investerare är i allmänhet inte lika oroliga över situationen i världen som en trader är. Investerare kan alltid ge sina placeringar längre tid att reda ut sig och de verkar i allmänhet alltid kunna finna goda skäl till att äga aktier.  

Det kanske är de som har rätt inställning till det hela, jag vet inte.

När Du säger ”situationen i världen”, menar du då problem som skuldkrisen i Europa, ”fiscal cliff” i USA, och en tuffare period för Kina?

Jag menar att det för närvarande finns ett stort gap mellan det fundamentala och det tekniska läget [intervjun är gjord 20:e September när marknaden klättrat högre efter expansionistiska besked från världens centralbanker]. Tekniskt sett bryter allting upp över viktiga nivåer. Ur ett fundamentalt makroekonomiskt perspektiv däremot ser det hela klart ”bearish” ut [svagt].

I min kursverksamhet visar jag alltid ett diagram som jämför ISM-siffran [inköpschefsindex] för USA mot hur S&P 500-index har utvecklat sig. S&P-index är ungefär 20% övervärderat enligt denna indikator. ISM har brutit 50-nivån vilket innebär att S&P-index borde stå lägre idag än för ett år sedan, men allting fortsätter bara att gå uppåt. Det är fundamentalt felaktigt. Vi får höra förklaringar som säger att marginalerna är rekordhöga och att företagen fortfarande tjänar bra med pengar.

Och det finns ju så mycket pengar i omlopp.

Det låter som om Du förväntar Dig en förändring?

Den genomsnittlige medborgaren har det inte direkt väl förspänt, och de flesta stater har enorma skuldproblem. Ändå har vi mängder av företag som det går utomordentligt bra för. Den situationen kan inte vara hur länge som helst. Suveräna stater och 99 % av befolkningen har det knapert medan storföretagen håvar in pengar. Det är inte hållbart i längden.

I egenskap av trader tänker man på den typen av förhållanden på daglig basis. Ibland har man rätt och ibland har man fel. Men för att lyckas med det i längden krävs det att man tycker om arbetsuppgifterna och att man gillar sitt jobb.

Jag tror också det är viktigt att tycka om att prova nya saker och utvecklas, vilket är orsaken till att jag ville göra min TV-serie ”Million Dollar Traders” och min trading-akademi. Jag älskar verkligen trading men jag älskar också att involvera mig i andra projekt. Att sitta framför sina tradingskärmar dag ut och dag in kan vara påfrestande i långa loppet.

Även om någon är tokig i att spela ”Monopol” finns det alltid en gräns för hur länge man orkar spela innan man tappar en del av sitt intresse.

Upplever Du att Du har försakat något för att kunna bli bra på trading?

För att kunna bli genuint bra på något, måste man vara beredd att offra allting. Om man verkligen vill bli bra på något måste man vara beredd att betala det pris som följer med framgång. Om man vill bli en stjärna får ingenting vara viktigare än just trading.

Det är den typen av inställning som man måste ha om man verkligen vill lyckas med det här.

Vilka andra attribut, förutom förmågan att vara ”street smart”, upplever Du att en trader bör besitta?

En trader måste först och främst ha förmågan att lyssna!

Att lyssna på sin omgivning är centralt. Varje ny dag kommer du att framföra din åsikt men det är också viktigt att kunna ta till sig det din omgivning försöker förmedla. Det är först då du verkligen kan få en klar bild av vad det är som egentligen pågår. Var frågvis och tro inte blint på allt du hör, utan bilda dig en egen uppfattning.  De flesta traders tror alltid att deras åsikt är den enda rätta och att alla andra har fel. Men det är viktigt att kunna ta in andras åsikter, och att kunna ändra uppfattning vid enstaka fall, när man övervägt situationen noga och kommit fram till att den egna åsikten eller slutsatsen varit felaktig.

En trader får inte heller vara den typen av person som har lätt för att få panik. En bra trader är emotionellt stabil och lugn i alla lägen. Trading är ett ensamt yrke. Man gör det inte för att vinna sin omgivnings gillande. Det är ett jobb som innehåller rejäla högvattenmärken och påtagliga lågvattenmärken och man måste kunna hantera svängningarna. Det är ett jobb som ibland för med sig ordentliga motgångar och besvikelser och om man vill överleva i det här yrket krävs det att man är extremt envis och mycket hårdhudad.

Dessutom krävs det att man kan agera. När läget uppenbarar sig krävs det att man kan agera på den informationen. Man får inte vänta för länge, så att marknaden hinner springa iväg från en.

Man måste vara beredd att trycka på avtryckaren när läget uppkommer!

Så förmågan att agera distinkt när marknaden så kräver är också en viktig bit av pusslet?

Man har inte råd att vara för rädd helt enkelt.

Om man vill vara målskytt i fotboll, men är rädd för att ta skott på mål, då har man ett problem.  Man kanske skall prova att spela på mittfältet istället, eller kanske rentav fråga sig om man skall spela över huvud taget. Man måste förstå att tids nog måste man lära sig att trycka på avtryckaren.  Om man är investerare med ett längre tidsperspektiv är det här ofta inte något problem. Men en trader som är rädd för att trycka av är i en prekär situation. Ungefär som en hårfrisör som rycker till vid tanken på att behöva klippa någons hår.

Det är samma typ av problem.

Om man är rädd för att trycka på avtryckaren måste man fråga sig själv varför man är rädd. Det finns sätt att kringgå det hela genom att exempelvis handla mindre positioner. Det är också viktigt att man är väl förberedd inför sin trading, det är först då man befinner sig i rätt sinnesstämning rent psykologiskt för att kunna handla. Men i slutändan är det så att om man verkligen inte klarar av att trycka på avtryckaren så borde man antagligen inte handla.

Hur ser Du på den omvända problematiken; de som ser potentiella köp- eller säljkandidater överallt och kanske snarare alltid vill agera eller ligga inne i marknaden?

Om man håller på med ”overtrading” [överdriven eller arrogant handel] kommer man antagligen att ”smälla” förr eller senare. Det finns ett ordspråk på finansmarknaden som går så här: ”there are old traders and there are bold traders. But there aren´t any old, bold traders.” [Det finns gamla traders, och det finns modiga traders, men det finns inga gamla modiga traders.]

Om man behandlar sin trading som någon form av casinospel kommer man också att få samma avkastning som man får på ett casino. Och jag kan försäkra dig om att det är en avkastning eller ”payoff” som du inte kommer att vara särskilt nöjd med. Undantaget är förstås om du råkar vara en spelare med världens största tur.

Förutom dessa aspekter är det också så att i det långa loppet är kombinationen av alltför intensiv trading och transaktionskostnader dödlig.

Finns det några andra personlighetsdrag som kan medföra bekymmer på de finansiella marknaderna?

Om man är exempelvis ingenjör och är van vid att logik alltid är applicerbart, och man är van vid att vissa typer av lösningar åtgärdar vissa typer av problem . Man har i allmänhet vant sig vid en världsbild där en viss typ av handling alltid leder till en viss typ av resultat [orsak-verkan-samband]. Människor som tänker i dessa banor kan snabbt bli alltför självsäkra.

De tror att de har rätt, och i slutändan har de svårt att ta till sig det faktum att marknaden har mer rätt än de själva har.

Det du försöker säga är att framgångsrik trading inte bara är konkreta färdigheter (vetenskap), det är till stor del en konst också?

Man måste också ha en bra process, man måste hela tiden jobba hårt, fortsätta att lära sig och fortsätta att utvecklas.
Man måste också ha en bra process, man måste hela tiden jobba hårt, fortsätta att lära sig och fortsätta att utvecklas.

Ja. Men samtidigt så är det så att om man inte har de nödvändiga färdigheterna så fyller konsten ingen funktion.  Riskhantering utgör en stor del av dessa nödvändiga färdigheter. Man måste kunna säkerställa att man kommer att överleva vad som än händer. Det handlar om försvar, försvar, försvar. Man måste också ha en bra process, man måste hela tiden jobba hårt och fortsätta att lära sig och fortsätta att utvecklas.

Du talar om vikten av en process. Berätta mer om vilken roll processen har i framgången?

Man måste ha en tydlig process. Man behöver tydliga målsättningar och riktlinjer. I min kurs ”5-Step-Trading®” brukar jag ofta uppmuntra människor att fokusera på en sektor som de redan har en förståelse för.  Om man exempelvis jobbar i bilbranschen eller som ingenjör för ett verkstadsbolag så är det en god idé att först och främst specialisera sig på dessa sektorer.

Det är nämligen så att trading alltid blir betydligt enklare om man redan har en förståelse för den bransch som man har för avsikt att handla. Om du är ingenjör och handlar terminer och marknaden går emot dig ligger det nära till hands att du tar din stopp-loss.  Men om du i egenskap av ingenjör köper aktier i ett verkstadsbolag vars bransch du är väl insatt i kan en nedgång i aktien vara betydligt enklare att acceptera. Du kanske till och med passar på att köpa mer aktier på den tillfälliga nedgången.

Med andra ord; om du kan bolaget, produkten, och branschen väl, har du en tydlig fördel, en ”edge”, i relation till de andra marknadsaktörerna.

Kan man veta på förhand om någon har talang för trading eller inte?

Det finns egentligen inget bra sätt att bedöma om någon har talang eller inte. Ta killen där borta till exempel [pekar på en kille som serverar frukost]. Han kan vara en alldeles suverän trader. Det finns inget bra sätt för oss att ta reda på det. Han kan vara världens bästa trader. Men det går egentligen aldrig att veta sådana saker på förhand.

Vi har pratat en del om tradingen, har du några tankar kring utmaningen i att vara entreprenör också?

Att vara entreprenör är väldigt svårt. Därför är det av yttersta vikt att man kan säkerställa på förhand att man kommer att ha en bra och givande affärsrelation med tilltänkta affärspartners. Det är en stor del av hemligheten.

Vad är den största skillnaden mellan att vara entreprenör och var en trader?

Den största skillnaden är utan tvekan att de två disciplinerna figurerar i två diametralt olika tidsperspektiv. Som trader fattar man kortsiktiga beslut som gynnar din positionering på daglig basis, medan en entreprenör för det mesta försöker fatta beslut som är optimala för bolaget på längre sikt.

Dessutom utgör trading bara en liten del av den totala affärsplanen.

Hur fick Du idén till TV-serien ”Million Dollar Traders”?

Idén var egentligen ganska enkel!

Men det är alltid det som är det enkla – att få en bra idé. Det svåra är alltid att omsätta en bra idé till något verkligt och påtagligt. Om man gör ett TV-program om trading, på det sätt jag gjorde, är det förknippat med en enorm nedsida. De tävlande skulle kunnat förlora alla pengar jag lät dem handla för, eller så skulle något annat kunnat ha gått rejält fel. När jag gjorde ”Million Dollar Traders” riskerade jag trots allt 1 miljon dollar av mina egna pengar. Det finns en mängd saker som hade kunnat gå riktigt fel och jag tror också det är en av de huvudsakliga anledningarna till att ingen annan kopierat programformatet ännu så länge.

Om saker och ting hade gått fel, hade det helt klart varit förknippat med en betydande nedsida.

Jag har alltid trott att det var det så kallade ”Turtle-experimentet” av [Richard] Dennis och [William] Echhardt som inspirerat Dig att göra ”Million Dollar Traders”?

Nej, inte alls faktiskt. De gav sina traders en uppsättning specifika regler att följa. Deras experiment handlade i större utsträckning om att få en grupp människor att exekvera en väldigt konkret plan, exempelvis att köpa ett utbrott ur högsta-nivån för de senaste 20 dagarnas handel.

Så ni gav era tävlande mer av ett ramverk för hur man skall tänka som trader, snarare än att presentera en uppsättning specifika regler som skulle följas?

Precis så var det. Vi lärde dem de fem steg som man bör bygga sina tankegångar kring, och efter hand blev dessa 5 steg en uppskattad tradingkurs online, som vi kallar just för ”5-Step-Trading® course”. För de som är intresserade finns den att hitta på www.lexvandam.com. Vi har märkt att det finns ett enormt sug efter kunskap inom det här området.

De tävlande i ”Million Dollar Traders” klarade sig trots allt relativt bra?

Det är riktigt. De slog proffsen med två procentenheter under motsvarande period, och det är viktigt att komma ihåg att det var en mycket tuff period [programmet spelades in i samband med Lehman-krisen]. Så på det stora hela klarade de sig alldeles utmärkt. I slutändan visade sig en 40-årig tvåbarnsmamma vara den bästa tradern i programmet.

Hon slog experterna med råge och klarade av att navigera väldigt bra igenom en mycket besvärlig period på de finansiella marknaderna.

Vad innehåller Din kurs ”5-Step-Trading®” för olika delmoment?

Den är uppbyggd kring 5 moduler. En introduktion till trading och idégenerering, företagsanalys, diagramanalys, tradingpsykologi , och riskhantering.

Vem upplever Du att kursen passar för?

Den passar alla som är intresserade av trading. Det är precis som med min bok. Man kan läsa den på väldigt många olika ”nivåer”. Jag får kommentarer från både proffs såväl som nybörjare som hävdar att de fick ut något av boken.

Kursen har blivit väl mottagen och vi får mail från hela världen från nöjda kursdeltagare.

Trading kan vara ett tufft yrke, med långa dagar och mycket stress, tränar Du regelbundet för att orka med detta?

Ja det gör jag. Jag spelar fotboll några gånger i veckan. Faktum är att vi skall spela ikväll så om Ni är sugna får ni gärna hänga med. Tog ni med fotbollsskorna? [Sagt med glimten i ögat]

Hur hanterar Du så kallade ”losing streaks”, dvs perioder med kontinuerliga förluster?

”Losing streaks” är väldigt jobbiga. Men det finns tyvärr inga alternativ. Det är inget man kan göra något åt. Man måste helt enkelt stålsätta sig tillräckligt för att ta sig igenom smärtan det för med sig, och fortsätta vara mentalt stark. För en trader är det en naturlig del av jobbet, vare sig man tycker om det eller ej. Om du jobbar som kock men inte gillar att stå framför spisen, så utgör det ett problem. Man måste helt enkelt acceptera att det tillhör jobbet.

Det är alltid lätt att vara trader när det går bra och man tjänar mycket pengar. Då känns trading inte som ett jobb utan mer som en hobby. Det är först när man börjar förlora som trading känns som ett yrke. Det är också då som man känner mest stress, då saker och ting känns jobbiga.

Har Du någonsin varit nära att byta karriär?

Varje gång man upplever en tung förlustperiod är det emotionellt mycket jobbigt att vara trader. Men jag har aldrig varit i närheten av att fundera på ett karriärbyte. Aldrig. Däremot är det en fruktansvärd känsla att förlora pengar. Man måste trots allt inte handla. Och eftersom man inte är tvungen att handla innebär det indirekt att man personligen är ansvarig för varenda förlust man får.  Det är lätt att man frågar sig själv: ”Hur kunde jag vara så korkad?”.

Varje brist hos dig som person och varje brist i Din personlighet kommer att blottläggas när du förlorar. Det är när du förlorar pengar som du får reda på vem du egentligen är som person. Du får också reda på huruvida du orkar hantera dina insikter.

Hur blir man bra på trading?

Läs böcker om ämnet. Prata med, och lär från, personer som hållit på med det betydligt längre än vad du har gjort. Många människor spekulerar utan vidare bort 500 dollar i sin handel, men drar sig samtidigt för att vidareutbilda sig genom att köpa böcker om trading för motsvarande summa pengar.

Skaffa dig en utbildning först, handla sedan…

Många gör tvärtom, vilket är helt fel.

Vilka typer av böcker skulle du vilja rekommendera?

I stora drag kan man dela in de böcker som täcker detta område i tre olika kategorier. Det finns böcker om fundamental analys. Det finns böcker om teknisk analys. Och sedan har du alla de böcker där framgångsrika marknadsaktörer förklarar hur de handlar. Jag tycker man skall börja med att läsa böckerna som rör fundamental och teknisk analys först. Därefter kan man ta sig an de andra böckerna för att få inspiration.

Det kan vara bra att variera lite.

Finns det några specifika böcker du vill lyfta fram?

Det är de gamla vanliga favoriterna. ”Reminiscences of a Stock Operator”, ”Market Wizards”-serien, den typen av böcker. Och så tycker jag självklart att man skall läsa min bok. [skratt]

Du slår mig som en påtagligt kreativ person. Förutom TV-serien, din tradingutbildning och din bok har du också bidragit till en bok om fotbollslegendaren Johan Cruyff?

Att hela tiden försöka ge lite mer än vad som förväntas av mig ser jag som min bästa ”hedge”.
Att hela tiden försöka ge lite mer än vad som förväntas av mig ser jag som min bästa ”hedge”.

Ja det stämmer.

Jag hjälpte till med en bok om fotboll. Utbildning har alltid varit något jag har brunnit för. Jag tycker det är roligt helt enkelt. Jag gillar att träffa människor. Jag gillar att tala. Jag ser det som en möjlighet att hjälpa människor förstå att finansvärlden inte är så krånglig som den ibland kan te sig.

Att hela tiden försöka ge lite mer än vad som förväntas av mig ser jag som min bästa ”hedge”.

Jag vet att Du har ett fullspäckat schema så jag vill avsluta med att tacka Dig för denna exklusiva intervju för Tradingportalens räkning.

Det var ett sant nöje. Tack själv!

….

 

Detta är den tredje artikeln i en serie om sex artiklar, producerad och skriven av Tony Ugrina. Denna artikelserie, som fokuserar på trading, återger vår reportageresa till London, Europas finansiella huvudstad, 20-23 September 2012. 

I nästa artikel i vår reportageserie från London kommer vi att träffa en före detta “floor trader”  med 50 års erfarenhet av trading, som sadlat om och numera skördar imponerande framgångar som privat daytrader. Läs mer om hur denne imponerande marknadsaktör lyckats förbli kontinuerligt lönsam i sin trading under de senaste decennierna och dra lärdom av hans enorma erfarenhet och kunskap…

Tony Ugrina
tony@finansielltoberoende.se

Category: Börs, Daytrading, Hedgefonder, investerare, Resor, Trading, Tradingresa till London...