2. Placeringsalternativ för den långsiktige spararen

| June 4, 2013 | 0 Comments

De flesta av oss känner till historien om haren och sköldpaddan. Sensmoralen är både tänkvärd och djupsinnig; det är inte alltid snabbast och aktivast som vinner i det långa loppet. När det gäller börsen ligger det mycket i detta synsätt. För de allra flesta aktörer är en långsiktig och tålmodig strategi den i särklass bästa för att nå långsiktig börsframgång.

Om du redan är en skicklig marknadsaktör på kort sikt gäller detta naturligtvis inte dig. Men för dig med begränsad erfarenhet av aktiv handel på de finansiella marknaderna, eller för dig som har begränsat med tid att sköta dina aktieplaceringar är sköldpaddans långsiktiga, strävsamma och envisa metodik svårslagen.

Hur går det då till i praktiken? Sanningen är den att det finns en mängd olika tillvägagångssätt, och att det beror lite på hur mycket tid och intresse du har för att sköta dina finansiella tillgångar och placeringar. För den med lite tid kan en långsiktig placeringsstrategi i fonder eller investmentbolag vara att föredra. För den med mer tid och ett genuint intresse av de finansiella marknaderna kan en portfölj av enskilda aktier vara ett bra alternativ. Oavsett vilken väg man väljer finns det en mängd saker att ta ställning till. Låt oss först titta lite närmare på de huvudsakliga placeringsalternativ som finns tillgängliga för den långsiktiga spararen, och vad som är viktigt att tänka på avseende dessa.

Indexfonder. Indexfonder är ett utomordentligt effektivt sätt att exponera sig mot börsen. Se till att välja indexfonder med mycket låga avgifter, bra utbud som handlas på lättåtkomliga plattformar (exempel är Vanguard och State Street). Fördelarna med indexfonder är många. De erbjuder fullgod diversifiering, möjliggör ofta bra möjligheter till tillgångsallokering mellan olika tillgångsslag , och du slipper onödiga avgifter som tenderar att ha en förödande effekt på dina sparpengar på lång sikt.

Aktivt förvaltade fonder med riskjusterad överavkastning. Forskning visar entydigt att aktiv förvaltning i de allra flesta fall inte erbjuder något mervärde över huvud taget. detta gäller särskilt för de flesta “aktivt” förvaltade produkter och fonder som de svenska storbankerna erbjuder i sitt sortiment. Ofta följer större delen av dessa fonder en index och förvaltaren tillåts vara aktiv med endast en mycket liten del av den totala portföljen. Lägg därtill att förvaltaren ofta inte vågar sticka ut hakan nämnvärt avseende sitt mandat utan snarare följer den beprövade devisen;  “nobody ever got fired buying IBM”. Trots att det i realiteten ofta rör sig om maskerade indexfonder tas det ofta ut en påtagligt hög avgift för denna typ av “aktiv” förvaltning som kan åstadkomma stor skada på det totala sparkapitalet på lång sikt. Välj istället aktiva fonder som erbjuder riskjusterad överavkastning; då är den högre kostnaden ofta motiverbar och man får valuta för sina pengar. Ett exempel på en bra fond som rent matematiskt erbjudit en fullgod kompensation för avgiften och en riskjusterad överavkastning över tid är Didner & Gerges Sverigefond.

Investmentbolag. Vill du spara ännu billigare än vad indexfonderna erbjuder men ändå få de flesta av de fördelar som indexfonderna kan erbjuda? I så fall kan en välkomponerad portfölj av investmentbolag vara ett mycket bra alternativ. Investmentbolag erbjuder en rad fantastiska fördelar. Du tar rygg på en kunnig, dedikerad, engagerad och långsiktig placerare. Du får en bra diversifieringseffekt på köpet och för det mesta handlas aktien också till en substansrabatt. Investmentbolag är ofta trygga och stabila utdelare av rang och studier visar också att investmentbolag tenderar att utvecklas bättre än börsen som helhet över längre tidsperioder. Lägg därtill att det går att handla dessa bolag via en nätmäklare till en spottstyver (och dessutom en engångskostnad) av det pris som en fond kostar och en portfölj av investmentbolag ter sig som än mer svårslagen som placeringsalternativ. Det går också att välja inriktning i sina val av investmentbolag och få exponering mot specifika branscher eller verksamheter som annars kan vara svåra att nå som enskild privatperson. Är du exempelvis intresserad av att investera i private equity kan kanske Ratos vara något för dig, medan den som tror på e-handel med fördel kan investera i Kinnevik.

Enskilda aktier. För den som har mer tid över till sina finansiella placeringar och som dessutom har ett genuint intresse av att handskas med sin portfölj på en mer kontinuerlig basis kan en valdiversifierad aktieportfölj utgöra ett bra alternativ. Här gäller det att vara bra påläst och känna sina bolag väl. Det gäller också i än större utsträckning än de andra alternativen att köpa in sig i marknadslägen då aktiekurserna är nedpressade och man således får mycket aktie för pengarna. Här gäller det att behärska såväl fundamental som tekniska analys för att bli lyckosam i sina placeringar. Det finns mycket att tänka på men här följer några tumregler som fungerar bra över tiden. Välj gärna ut en rad bolag som du skulle vilja äga, en “önskelista” om du så önskar med stora välkända bolag med ett starkt varumärke och en historik av stabila kassaflöden och långsiktig lönsamhet och tillväxt. Notera sedan kursnivåer för respektive bolag där du tycker att dessa bolag är köpvärda ur ett fundamentalt perspektiv. Ofta rör det sig om att du vill köpa dessa kvalitetsbolag i samband med finansiella kriser när de befinner sig 30-60% nedanför sina toppnoteringar, och när den tekniska analysen indikerar att det kan vara dags för en omvärdering av dessa.

Warren Buffet menar att man skall sträva efter att köpa och långsiktigt äga “bolag som är lönsamma och leds av hederliga människor och vars affärsidéer man uppskattar och begriper”. Svårare än så behöver det egentligen inte vara. I och med denna filosofi tar man steget från att vara en aktiv marknadsaktör som försöker köpa billigt och sälja dyrt, till att bli mer av en andelsägare i fantastiska bolag och få ta del av dessa bolags långsiktiga lönsamhetspotential. Och vem vill inte äga en del av ett framgångsrikt och lönsamt bolag, där man kan låta andra duktiga människor “jobba åt en” och få ta del av frukterna av dessa duktiga människors hårda arbete i form av långsiktig kurstillväxt och utdelningar. Varför jobbar inte fler på detta sätt? Det finns flera orsaker till detta. Att handla mer aktivt kan för många framstå som roligare och mer lönsamt (vilket det också är för ett fåtal mycket duktiga individer). Både finansbranschen och finansiell media överöser oss med köp- och säljanalyser och dessa analyser leder allt som oftast till fler impulsköp av aktier. Det kräver dessutom en stor disciplin att våga köpa aktier när alla andra är säljare och sälja av hela eller delar av innehav när resten av investerarkollektivet är villiga köpare. Det krävs mod att följa sin egen strategi när paniken eller euforin härskar och när rädsla, girighet och hopp tar överhanden i våra sinnen. Det krävs disciplin och en stabil karaktär för att lyckas motstå de frenetiska locktonerna från den finansiella marknaderna, och oförtröttligt navigera efter den egna strategin oavsett hur mycket marknadskrafterna väljer att pröva oss.

Räntebärande. En del av det långsiktiga sparandet brukar i princip alltid ligga i räntebärande instrument av olika slag. Det finns flera olika anledningar till detta. En viktig anledning är att modern portföljteori tenderar att förorda att en i förväg fastställd procentuell andel av portföljvärdet avsätts till räntebärande instrument. Ofta brukar man stöta på fördelningen 60% aktier och 40% räntebärande tillgångar, med periodvis rebalansering av dessa tillgångar. Den funktion som räntebärande tillgångar fyller kan variera från tid till annan. När räntan är mycket låg (som i skrivande stund) tenderar räntebärande instrument att bidra i mycket liten utsträckning till det faktiska resultatet. Å andra sidan har man en kudde som skyddar i händelse av kraftiga börsfall såsom exempelvis 2008, och om man dessutom tillämpar rebalansering möjliggör räntebärande tillgångar i portföljen att man köper när kurserna är nedtryckta och aktier är billiga. På motsvarande sätt kan räntebärande instrument utgöra en rimlig “parkeringsplats” för kapital som frigörs i samband med försäljningar när börskurserna är upptrissade. Vilka räntebärande instrument skall man då välja? Det beror på en mängd olika faktorer och det finns inga solklara riktlinjer. För den med mycket kapital kan en “bukett” av företagsobligationer vara ett vara alternativ. Vanligt banksparande är ett alternativ men erbjuder i allmänhet alldeles för dålig ränta, och är egentligen bara försvarbart om man vet med sig att kapitalet snabbt kommer att sättas i arbete igen. Räntefonder är en bra kompromiss. Se bara till att kostnaderna är mikroskopiska och att det är förhållandevis lätt att tillgå kapitalet igen. En exempel på en fond som uppfyller dessa villkor är Spiltans Räntefond. En annan sparform som vuxit i popularitet på sistone är räntebevis, som är en form av strukturerad produkt som enklast kan beskrivas som “uppstrimmlade och gearade” företagsobligationer. Läs på om räntebärande instrument, särskilt då företagsobligationer. Många tror att dessa instrument är helt ofarliga vilket inte är fallet utan beror på en rad olika faktorer. Det gäller att vara medveten om att kraftiga ränteförändringar eller upplevda kreditrisker kan förändra obligationens värde dramatiskt. Har man otur sker denna omvärdering just i det skede då man är behov av det aktuella kapitalet.

Då har vi kikat på de huvudsakliga placeringsalternativ som man behöver känna till för att kunna spara långsiktigt enligt modern portföljteori. Det må låta osexigt, men faktum är att det är en robust metod som slår de flesta andra angreppssätt. Det är en metod för den som har viljan, modet och envisheten att bygga upp en smärre förmögenhet genom att spara och investera över en längre tidsperiod. I en värld av högfrekvenshandel, flimrande orderdjup och blixtsnabba arbitrageupplägg finns det fortfarande gott om plats för en gammaldags sund metodik, särskilt med tanke på att resultatet för denna metod historiskt sett visat sig vara vida överlägset för den genomsnittlige placeraren. En metodik som inte bygger på att försöka slå marknaden, utan snarare på att försöka alliera sig med marknaden och dess svängningar.

Oavsett om man väljer att investera i indexfonder, aktivt förvaltade fonder, investmentbolag eller enskilda aktier finns en rad övriga faktorer att ha i åtanke för att lyckas förmera pengarna på bästa möjliga sätt på lite längre sikt. Vi har redan berört en del av dessa faktorer men låt oss i nästa del titta närmare på vad man behöver tänka på för att bygga upp sin långsiktiga förmögenhet.

Category: Börs, investerare, Pengar, Populär privatekonomi, Portföljteori, privatekonomi, tillgångsslag