10 snabba frågor kring Ditt fondsparande!

| September 20, 2013

Vilka är Era favoritfonder? Sverige, Gobalt, Hedge, Ränte (lång/kort) ETF Varför?

Fondsparande – en bas (global, Sverige, tillväxt)

Var handlar ni fonder? Mäklare/plattformar? Aza, Nordnet, Skandiabanken, Brummer för brummrefonder, Bank för utländksa fonder (för att undvika valutaväxlingavgift) + 0,25%

Var inhämtar ni information om fonder?

Vi gillar oberoende. Särklass bäst Morningstar. HedgeNordic. Sundafinanser.

Avanzas sajt Placera.

Skattefråga ISk , Kf depå?

 

Bästa indexfonder, hur handlar jag i dem? Avanza Zero, ETF Brummer State street Vanguard utländska aktör (valutarisk)

 

Växlingsfråga 0,25%, valutaväxling

 

Hur utvärderar ni fonder? Strikt matematiskt. Kvalitativa inslag finns (hur länge, antal förvaltare, hur klarat krävande perioder (hedgefonder 2008-2009 nettoresultat) tex Ingen kickback eller ersättningar från något av de fondbolag vi täcker. Det faktum att vi inte erhåller några ersättningar gör att vi kan erbjuda helt oberoende analyser. I de allra flesta fall äger vi de fonder vi rekommenderar, vi lever som vi lär.

 

Är det bra att ligga i en kort räntefond

Kl. 09:28, 20 sep 2013

Fråga redaktionen Hej! Jag har en fondförsäkring hos Swedbank, där jag har största andelen i Robur Penningmarknadsfond. Är det bra eller dåligt nu när räntorna stiger? Daniel

Fråga redaktionen av Jesper Strandberg

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Daniel. Har du kort tid kvar tills du ska använda pengarna kan det vara bra att dra ned på risken så som du har gjort. Robur Penningmarknadsfond är en kort räntefond som inte drabbas så hårt av att räntorna stiger. De korta löptiderna i fondens innehav gör att fonden ganska snabbt placerar om i korta räntebärande värdepapper som ger högre ränta.

 

Kan fondmäklaren lura mig?

Kl. 09:26, 20 sep 2013

Fråga redaktionen Antag att kursen för en fond är fallande. Jag lämnar säljorder. Är det, teoretiskt, möjligt att fondmäklaren kan göra två försäljningar, en intern till en bättre kurs, en till mig när kursen sjunkit ytterligare? Att det alltså blir en mellanskillnad som stannar hos mäklaren? Björn

Fråga redaktionen av Jesper Strandberg

REDAKTIONEN SVARAR: Tack för en intressant fråga, Björn. Svaret är nej, fondmäklaren kan inte lura dig. Det är fondbolagen som fastställer fondernas nav-kurser (vilket kan sägas motsvara substansvärdet per andel), vilka är de kurser som vi köper och säljer fondandelar till.

Du kan enkelt kontrollera att din fondmäklare inte försöker skära emellan genom att titta på din avräkningsnota. Där ska de stå till vilken kurs du köper eller säljer till. Sedan kan du jämföra den med fondens officiella nav-kurs för den aktuella dagen.

Däremot kan Din mäklare ta ut en onödigt dyr växlingsavgift om den fond du köper handlas i en annan valuta. Här gäller det att vara noggrann. 0,25 nätmäklare. Växlingsavgift bakas i vissa fall in i priset, vilket gör det mycket svårt för Dig som kund att få en rättvisande bild av den verkliga kostnaden.

Category: Hedgefonder, Pengar, Portföljteori, privatekonomi, tillgångsslag